Щоб помститися за підтримку Ющенка, Москва створює проблеми Варшаві?

Четвер, 3 лютого 2005, 14:47
Російська влада піддала репресіям польських експортерів за підтримку Польщею Віктора Ющенка.

Про це йдеться в статті "Москва карає Варшаву за підтримку України", надрукованій у французькій газеті "La Tribune", переклад якої публікує ИноСМИ.

"Для польської економіки це виражається в десятках мільйонів євро збитків і несплати, перебоях у поставках нафти й газу й перешкодах, які чиняться польським інвестиціям у Росії", - пише газета.

"Росіяни думають, що поляки, підтримуючи Ющенка і його європейські устремління, хочуть змусити Україну вийти із зони їх впливу. Створюючи всі ці проблеми, Москва прагне показати Києву, що приклад Польщі й інтеграція в ЄС - далеко не найкращий вибір", - вважає неназваний газетою польський експерт.

"La Tribune" пише про почату Москвою операцію "контроль і сертифікація для нових членів ЄС", і посилається на думку польського дипломата, котрий вважає, що вона має політичне підґрунтя. "Москва, прямо на очах у Брюсселя, змушує нас розплачуватися за підтримку Віктора Ющенка", - ремствує той.

Видання підкреслює, що з 2003 до 2004 року обсяг польського експорту в Росію збільшився на 85%, а вжиті Росією заходи вдарять у першу чергу по сільгоспвиробниках.

В статті мовиться, що російська санітарна інспекція "з нечуваною запопадливістю" зажадала від 300 польських експортерів привести їхні підприємства у відповідність з російськими санітарними нормами, і "тепер тільки 25 м'ясопереробним підприємствам і двом молочним заводам, що належать фірмі "Данон", дане зелене світло".

Варшава побоюється також, що Москва розірве угоду про захист і підтримку взаємних інвестицій, що змусить польські підприємства, котрі інвестують в Росію, платити вищі соціальні відрахування, ніж платять інші інвестори.

Разом з тим, газета наводить слова одного з польських експортерів, розчарованих відсутністю втручання з боку комісара ЄС із питань торгівлі:

"Вступаючи в Союз, ми наче уклали шлюбний контракт. Але Брюссель насамперед піклується про інтереси П'ятнадцяти (кількість членів ЄС до розширення), а до нас ставиться скоріше як до коханки, ніж як до законної дружини".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...