Соціологи повстали проти авторів екзит-полів за Януковича

Понеділок, 7 лютого 2005, 12:51
Низка членів Соціологічної Асоціації України ініціюють з'їзд асоціації з метою висловити недовіру її правлінню через його дії під час виборів президента.

Про це йдеться в заяві соціологів, поширеній у ЗМІ. Соціологи також наводять перелік фактів, які змусили їх до такого кроку.

Так, за словами авторів заяви, напередодні першого туру президент САУ Шульга та віце-президент Яременко вдалися до протиставляння організаторів "Українського екзит-полу" та " Національного екзит-полу" як заангажованих і незаангажованих.

Окрім того, після першого туру виборів голова Київського відділення САУ Ольга Балакірєва (Соціальний моніторинг) та Микола Чурилов (СОЦІС), не пояснюючи фактів власного маніпулювання отриманою первинною інформацією екзит-полу (так зване "перезважування даних"), публічно звинуватили своїх колег по консорціуму у тиску на них, а згодом й у непрофесіоналізмі. За їх даними, переміг Янукович, а не Ющенко.

Віце-президент САУ Яременко зазначав, що методи колег не викликають довіри.
"Ця ж думка проводиться у листі з обґрунтуванням проведення "Українського екзит-полу" у другому турі президентських виборів 21 листопада", - говориться в заяві.

Водночас "Український екзит-пол" під егідою САУ, до виконання якого було залучено кілька університетів, 21 листопада був зупинений Яременком і оголошений таким, що не відбувся.

"Наведені Яременком причини не є переконливими навіть для спеціалістів, а громадськість сприйняла їх як вияв непрофесіоналізму соціологів взагалі. Правління САУ від аналізу причин призупинення опитування ухилилося", - нагадують соціологи.

За їх словами, в "результаті дій та бездіяльності керівництва САУ репутації соціологічної науки завдано тяжкої шкоди, а сама вона предстала в очах громадськості не як об’єднання науковців, .. а як непрофесіональна, проте заполітизована.. структура, члени якої будь-якої миті готові працювати на політичне замовлення".

Внаслідок цього соціологи-автори звернення вимагають негайно скликати з'їзд асоціації, пропонують правлінню добровільно скласти повноваження, а в разі відмови керівництва САУ скликати позачерговий з’їзд залишають за собою право вийти з САУ.

Також соціологи пропонують провести дискусію щодо "проблем взаємин соціальної науки та влади в контексті досвіду президентських виборів 2004 року".

Звернення підписали 17 соціологів. Серед них старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна, провідний співробітник інституту Олександр Вишняк, завідувач відділом Інституту Сергій Макєєв.

Під час першого туру виборів екзит-пол, за даними Українського інституту соціальних досліджень Яременка та "Соціального моніторингу" Балакірєвої (які зазвичай працюють разом), показав, що на виборах переміг Янукович.

Читайте також:

Кінець останнього романтика

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...