Янукович шкодує, що "київські мрійники" не бачать його "заземлених" аргументів

Вівторок, 8 лютого 2005, 17:36
Екс-прем'єр України Віктор Янукович вважає можливим й необхідним створення Єдиного економічного простору України, Росії і Європейського Союзу.

"Нам потрібно думати зараз не про те, як розмежувати інтереси України і Євросоюзу з інтересами України й Росії. У цьому контексті я більше бачив би іншу перспективу - створення ЄЕП України, Росії і Євросоюзу", - йдеться в коментарі Януковича, переданому його прес-службою у вівторок.

Цю ідею він протиставляє "марній й непотрібній дискусії про необхідність "глибокого економічного й правого аналізу" необхідності участі України в ЄЕП, про що говорять, до речі, і члени нового уряду".

Янукович виділяє дві проблеми. "По-перше, погіршення відносин з Росією. По-друге, та обставина, що президент Ющенко називає "Європі не потрібна Україна з мішком проблем у її взаєминах з Москвою".

Він вважає, що у випадку створення зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП для України відкривається "економічна вигода: "За різними експертними оцінками, це мільярд-півтора американських доларів на рік, що в 14 разів більше, ніж обіцяють Сполучені Штати Америки Україні у вигляді різних посібників, у тому числі й допомозі економічній на 2006 рік".

"Хіба не є переконливим цей аргумент для того, щоб не відмовлятися від ідеї вільної економічної зони в рамках ЄЕП, яку я, будучи главою уряду України, прагнув реалізувати?", - запитує Янукович. Він висловив співчуття із приводу того, що "таких заземлених, простих і переконливих аргументів не розуміють деякі, як я їх називаю, київські мрійники".

Крім того, на думку Януковича, "нова ідея ЄЕП - Україна, Росія, Євросоюз" сприяла б мінімізації негативних наслідків довгострокового для України процесу євроінтеграції. Він висловив переконання, що перспектива вступу України в ЄС є віддаленою, і "як би не ставило нове керівництво України завдання дипломатам переломити погляд Брюсселя на неї, перспектива не стане істотно ближче".

"Нинішнє керівництво держави пропонує солодку терапію для суспільства у вигляді великої європейської мрії", - заявляє Янукович і допускає, що "середній українець" може розчаруватися в цій мрії. "Щоб такого не трапилося, потрібно вже сьогодні приймати неординарні рішення", - закликає екс-прем'єр.

"Коли ми почнемо обговорювати ідею ЄЕП - Україна, Росія, Євросоюз, то побачимо, що в цих держав більше спільного, ніж різного", - відзначає Янукович. У цьому контексті він називає "питання Єдиної системи безпеки", і міркує над тим, що, можливо, Україна повинна була б "іти шляхом Великобританії, яка бере з євроінтеграції тільки те, що їй підходить. І відмовляється від невигідних домовленостей, як, скажімо, валюта або Шенгенська угода".

"У моїй концепції євроінтеграції, з якою я йшов на президентські вибори, мова йшла про завдання для України спочатку стати сильною й багатою. І тільки тоді входити до клубу багатих. Щоб не почувати себе там бідною родичкою", - додав Янукович.

За матеріалами ЛIгабiзнесIнформ

Раніше новопризначений міністр закордонних справ Борис Тарасюк висловився за перегляд угод про ЄЕП, підготовлених урядом Януковича.

Читайте також:

Новий глава МЗС проведе ревізію ЄЕП і співчуває Рибачуку

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування