Ющенко закликав ректорів, які примушували студентів на виборах, піти у відставку

Четвер, 24 березня 2005, 12:39
Президент Віктор Ющенко закликає ректорів, які порушили закон на виборах президента в 2004 році, подати у відставку.

"Шановні ректори, я пропоную таке: кожен, хто повівся в тій ситуації (на виборах), порушуючи закон, повинен подати заяву про відставку. Це моя моральна вимога", - заявив він, виступаючи на колегії Міністерства освіти й науки.

Ющенко нагадав, що в Україні вже виносять вироки тим керівникам, які примушували своїх підлеглих голосувати за певного кандидата. "Кожен, хто допустив знущання над гідністю студентів, повинен подумати належним чином. Хто скомпрометував себе, повинен залишити стіни університетів", - підкреслив Ющенко.

Він також виступив за посилення ролі студентів в управлінні ВНЗ. "У вищій школі має утвердитися студентське самоврядування", - вважає президент, пообіцявши підтримати всі програми, спрямовані на це.

Раніше Міносвіти вимагало від керівників вищих навчальних закладів поновити студентів, відрахованих за участь у громадсько-політичних акціях під час виборів президента. У грудні 2004 року Василь Кремень, які на той час займав посаду міністра освіти й науки, заявив, що всі студенти, які були виключені з вищих навчальних закладів з політичних мотивів, поновлені.

25 листопада 2004 року Міносвіти створило "гарячу лінію" для повідомлень про виключення студентів і звільнення викладачів з ВНЗ за політичні погляди.

Ющенко також закликав працівників освіти боротися з бідністю, корупцією й створювати нові робочі місця і визначив основні вимоги як до нового керівництва Міносвіти, так і до всіх працівників освіти й науки.

Серед пріоритетів Ющенко виділив духовне відродження нації, у тому числі функціонування української мови. Президент висловив побажання, щоб у робочих колективах переважала українська мова.

Ющенко зажадав від керівництва Міністерства за 30 днів підготувати план розвитку освіти й науки, а також їх адаптації до сучасних, у тому числі європейських стандартів, а також виконувати вимоги законодавства про те, що у ВНЗ має навчатися за державним замовленням щонайменше 50% студентів.

За його словами, зараз в Україні тільки 39% студентів - бюджетники (одержують вищу освіту за державне фінансування), а 61% - контрактники.

Разом з тим він пообіцяв бути тим президентом, який щорічно буде збільшувати фінансування вищої школи.

За матеріалами Українських новин


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News