Росія поки не захоплюватиме український мобільний ринок?

Середа, 30 березня 2005, 14:55
Норвезька компанія Telenor не має наміру виходити зі статутного капіталу "Вимпелкому" (РТС: VIMP) і вважає розмови про можливий вихід російського стільникового оператора на український ринок передчасними.

Про це заявив глава прес-служби Telenor Даг Мелгаард (Dag Melgaard), коментуючи інформацію, яка з'явилася в низці ЗМІ, про можливий продаж частки Telenor у випадку виходу "Вимпелкома" на стільниковий ринок України.

"У нас немає намірів виходити зі складу акціонерів "Вимпелкома": Ми довгостроковий промисловий інвестор, і наша присутність на російському ринку заснована на довгострокових амбіціях", - сказав він.

Мелгаард підкреслив, що поки немає ніякого рішення про вихід "Вимпелкома" на цей ринок, щось коментувати передчасно. У "Вимпелкому" не стали коментувати дії акціонерів, однак відзначили, що компанії цікавий весь стільниковий ринок СНД.

Основними акціонерами "Вимпелкому" є Telenor, якому належить 26,6% голосуючих акцій і 29,9% звичайних акцій компанії, і "Альфа-Телеком" (входить в "Альфа груп"), яка володіє 32,9% голосуючих акцій й 24,5% звичайних акцій компанії.

Telenor й "Альфа-Телеком" також є основними акціонерами другого за кількість абонентів оператора стільникового зв'язку України ЗАТ "Киевстар GSM". Telenor належать 56,51% акцій, "Альфа-Телеком" через 100% дочірнє ТОВ "Сторм" - 43,49% акцій.

На думку аналітиків, Telenor не зацікавлений у самостійному виході "Вимпелкому" на ринок України, тому що в цьому випадку він стане конкурентом компанії "Київстар". Також Telenor не зацікавлений в об'єднанні "Київстара" й "Вимпелкома", тому що "Київстар" консолідується у звітність Telenor, а "Вимпелком" - ні.

У випадку об'єднання "Київстара" й "Вимпелкома" Telenor може не одержати контрольний пакет акцій в об'єднаному операторі, і тоді буде змушений вилучити з загального виторгу $800-900 млн. Консолідований виторг Telenor за підсумками 2004 року склав $9,4 млрд.

"Альфа-Телеком" й Telenor також є основними акціонерами компанії Golden Telecom, постачальника інтегрованих телекомунікаційних й інтернет-послуг у найбільших населених пунктах Росії й інших країн СНД. Компанія робить послуги мобільного зв'язку в Києві й Одесі.

"Альфа-Телеком" належить 29,9% акцій Golden Telecom, Telenor - 20,4%.
Компанії групи "Вимпелком" є операторами стільникового зв'язку, які надають свої послуги під торговельними марками "Бі Лайн GSM" у Росії й K-mobile й EXCESS у Казахстані.

Ліцензії на надання послуг стільникового зв'язку групи компаній "Вимпелком" охоплюють територію, на якій проживає близько 94% населення Росії (136 млн. чоловік), включаючи Москву, Московську область і Санкт-Петербург, а також всю територію Казахстану. Кількість абонентів компанії становить більше 29,5 млн. осіб.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Родичі Кучми повністю продали "Киевстар"

"Приват" продасть WellCom росіянам?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування