За літо партію Ющенка розлюбили 11%, Тимошенко – 5%

Вівторок, 30 серпня 2005, 14:06

Якби вибори у Верховну Раду проходили найближчим часом, то 3-відсотковий бар'єр подолали б партія "Народний союз Наша Україна", ВО "Батьківщина", Партія регіонів, Народна партія, Компартія і Соцпартія.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор політико-правових програм центру Юрій Якименко.

Відповідно до результатів опитування, лідерство зберігає НСНУ, за яку готові проголосувати 20% опитаних. Однак у порівнянні з попереднім дослідженням, проведеним у травні нинішнього року, рейтинг партії знизився більш ніж на третину (з 31,6%).

Практично настільки ж знизився рейтинг "Батьківщини", яка в нинішньому опитуванні посідає третю позицію - з 15,5 до 10,5%.

На думку експерта, зниження рейтингів провладних партій є наслідком загального зниження рівня підтримки громадянами дій влади, причиною чого є, у першу чергу, періодичні "цінові кризи", конфлікти між представниками влади і скандалами навколо родичів вищих посадових осіб.

На другому місці за рівнем підтримки, як і раніше, знаходиться Партія регіонів, за яку зараз готові проголосувати 14,2% респондентів (у травні - 16,4%). Крім того, трохи виросли рейтинги інших партій, які долають тривідсотковий бар'єр - Компартії (5,5% у серпні проти 3,5% у травні) і Соцпартії (відповідно, 4,2% і 2,9%).

Крім того, у групу лідерів потрапила Народна партія (4,1%). На думку Якименка, серед причин, що сприяли поступовому росту її рейтингу - висока активність протягом літнього періоду лідера партії Володимира Литвина, а також розчарування частини громадян у провладних партіях.

Серед інших партій рейтинг вище 1% має Прогресивна соціалістична партія, за яку готові проголосувати 2,2% громадян, партія "Союз" (1,4%), Всеукраїнське об'єднання "Жінки за майбутнє" (1,3%), а також Партія промисловців і підприємців України (1,2%).

Не мають на сьогодні шансів, відповідно до результатів опитування, самостійно потрапити в нову Верховну Раду такі парламентські партії як СДПУ(о) (0,8%), партія "Трудова Україна" (0,6%), Українська народна партія (0,4%), Народний Рух України (0,3%), Народно-демократична партія (0,1 %).

На думку політолога, ці партії, швидше за все, будуть змушені блокуватися з партіями-лідерами, погоджуючись на пропоновані ними "правила гри".

Не має шансів самостійно потрапити в парламент також жодна з інших партій, включених в анкету при опитуванні. Так, за Партію зелених готові проголосувати 0,9% респондентів, за партію "Пора" - 0,7%, за партії "Єдність" і "Братство" - по 0,3%. За партії "Держава" і Селянську партію готові голосувати по 0,2% учасників опитування, за Республіканську партію - 0,1%.

Якименко також звернув особливу увагу на різке зростання частки респондентів, які мають намір голосувати проти всіх - з 1,6% до 7,1%. Крім того, помітно збільшилася частка респондентів, що не визначилися - з 16,9% у травні до 22,7% у серпні.

Як відзначив Якименко, "сьогоднішнє розміщення сил усе ще гарантує провладним силам можливість утворення більшості в новій Верховній Раді". "Однак, їх "запас міцності" зменшується, що відкриває можливості для виникнення нових політичних комбінацій", - підкреслив експерт.

Дослідження проводилося з 5 по 12 серпня 2005 року у всіх регіонах України серед 2011 респондентів від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування