Поляки пишуть, що скандал з сином Ющенка зробив журналістів вільними

П'ятниця, 5 серпня 2005, 12:09

В останніх скандалах, пов’язаних з особою президента Віктора Ющенка та його сина Андрія, можна побачити не лише негативні, але й позитивні елементи.

Про це пише польський щоденник “Газета Виборча”, повідомляє "Радіо Свобода".

Головним позитивом у скандалі з президентом та його сином автор статті називає те, що для ЗМІ в Україні тепер не існує заборонених тем: “В період Кучми такого роду питання українці обговорювали б щонайбільше на власній кухні, а зараз ми бачимо його широке висвітлення у пресі та телебаченні”.

На переконання автора, цей скандал, свідчить, що "Майдан стався в Україні недаремно, що він плодоносить". "Ті, хто там стояв, боролися в основному за чесну владу та незалежні ЗМІ, і тепер вони можуть відчути позитивні зрушення", - йдеться у статті.

Крім того, як зазначає автор, “в Україні журналісти, на щастя, уже не бояться інформувати суспільство про те, що відбувається в країні".

Щодо емоційної відповіді Ющенка на питання журналіста щодо доходів його сина на прес-конференції автор зазначає, що "це далеко не катастрофа, що у першу мить президент Ющенко на скандал із сином зреагував не так, як мав би це зробити лідер демократичної країни, адже українці, у тому числі і президент, і журналісти, і суспільство загалом, тільки вчаться демократії”.

Водночас, на думку журналіста, український президент та його син "не проігнорували суспільну думку".

"Журналісти сміливо виступили на захист колеги, якого образив президент. І після всього того українська влада не направила до неслухняних мас-медіа податкової міліції. Ті, хто ще пам’ятає життя періоду Кучми, змушений погодитися – життя в Україні змінилося” , - пише газета.

Крім того, на думку автора, ситуація із свободою слова в Україні набагато краща, ніж в інших країнах СНД, зокрема, в Росії.

“Уявіть собі, що дочка президента Путіна їздить вулицями Петербурґа на “БМВ” за 130 тисяч євро, купує собі шикарну квартиру і користується супердорогою мобілкою – і про все це розповідає російське телебачення. Ви можете таке уявити – бо я ні”, - зазначає журналіст.

У статті також стверджується, що “Андрій Ющенко зізнався, що незаконно користувався автомобілем, а Віктор Ющенко вибачився перед журналістом, якого образив".

"У своїх помилках вони зізналися під натиском сформованої пресою суспільної думки. Таким чином мас-медіа в Україні нарешті стали виконувати свою основну функцію…, а в Україні стартував процес формування справжнього громадянського суспільства”, - пише видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування