Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експертам не подобається дорогий, "іноземний" НПЗ Ющенка

Понеділок, 8 серпня 2005, 18:03

Директор енергетичних програм Українського центра економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін заявляє, що будівництво нового НПЗ в Одеській області недоцільне.

"Якщо новий НПЗ буде переробляти каспійську нафту, то він стане конкурентом нафтопроводу Одеса-Броди або, швидше за все, залишить його "сухим", - сказав Саприкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Крім того, за його словами, будівництво нового НПЗ неефективне, тому що встановлені потужності українських НПЗ використовуються менш ніж на 50%, а модернізація існуючих потужностей значно дешевше будівництва нового заводу.

Експерт також відзначив, що високоякісна готова продукція нового заводу, вироблена за новими технологіями, буде на 20-30% дорожчою, ніж випускається зараз, і може не знайти споживача, вважає експерт.

"Вивчення відповідного розпорядження президента дає однозначне тлумачення - НПЗ не буде належати Україні. Можливо, інвестор представлятиме державу, але не українську", - сказав Саприкін.

Водночас ще один "іноземний" НПЗ, тобто додатковий суб'єкт нафторинку, не створить ринкові умови в сфері продажу нафтопродуктів, вважає Саприкін.

На його думку, будівництво нового НПЗ в Україні не реальне в найближчі три-чотири роки через небезпеку застосування неринкових методів регулювання ринку нафтопродуктів і нестабільність українського законодавства.

Водночас, виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн вважає, що будівництво в Україні нового НПЗ не вирішить задачу диверсифікованості постачань енергоносіїв у країну і не сприятиме зниженню цін на нафтопродукти.

На думку експерта, власник нового НПЗ в Одеській області не буде орієнтуватися на переробку каспійської нафти, як того вимагає розпорядження президента.

"Російська нафта, яку завод зможе одержувати по нафтопроводах, буде обходитися набагато дешевше, ніж каспійська, яка транспортується танкерами", - сказав він.

Більше того, відзначив експерт, переробники нафти в Європі орієнтуються на переробку нафтових сумішей, в яких основна частина приходиться на сірчисті сорти типу Urals.

Переробка даних сумішей приносить великий прибуток у порівнянні з переробкою винятково легких або важких сортів нафти. Тому вимога переробляти винятково каспійські сорти нафти з погляду власника НПЗ на практиці є нездійсненною.

Крім того, сказав Куюн, споживача настільки великого обсягу каспійської нафти можна розглядати як конкурента магістрального нафтопроводу Одеса - Броди, що планується використовувати в аверсному напрямку.

Він нагадав, що Україна вже багато років не може знайти ресурси нафти в обсязі 9 млн. тонн на рік для забезпечення роботи нафтопроводу Одеса - Броди в прямому напрямку.

Крім того, відзначив він, не зовсім зрозуміло, як уряд через ще один приватний НПЗ зможе вирішити поставлену президентом задачу по забезпеченню стабільності українського ринку нафтопродуктів.

Як відомо, нещодавно президент Віктор Ющенко розпорядився почати підготовку до будівництва нового НПЗ з проектною потужністю не менше 8 млн. тонн на рік і глибиною переробки не менше 95%.

Раніше прем’єр Юлія Тимошенко заявляла про підготовку до будівництва приватного НПЗ у районі порту "Південний" під Одесою. При цьому вона повідомила, що НПЗ будуватиметься не на бюджетні кошти, а на кошти інвесторів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування