Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через депутатів Пинзенику може не вистачити грошей від "Криворіжсталі"

Вівторок, 1 листопада 2005, 13:02

Уряд категорично проти пропозицій комітету Верховної Ради з питань бюджету збільшити дефіцит державного бюджету на 2006 рік.

Про це повідомив міністр фінансів Віктор Пинзеник, виступаючи з парламентської трибуни під час повторного розгляду проекту держбюджету-2006 у першому читанні у вівторок.

"Уряду запропоновано збільшити дефіцит бюджету у вісім разів у порівнянні з поданим нами проектом. Таке зростання дефіциту має відбудуться за рахунок збільшення витрат на 73 млрд. грн...", - сказав Пинзеник.

"Ми починали розгляд бюджету з дефіцитом 9,9 млрд. грн., зараз маємо критичний розмір дефіциту - дефіциту, з яким країна вижити не зможе. Для його покриття не вистачить коштів від приватизації декількох комбінатів "Криворіжсталь", - заявив він.

Міністр відзначив, що уряд пропонує встановити доходи держбюджету-2006 на рівні 120,3 млрд. грн., витрати - 130,2 млрд. грн. і дефіцит 9,9 млрд. грн. (1,9% до ВВП).

Водночас, відповідно до останньої редакції висновків і пропозицій бюджетного комітету, доходи держбюджету передбачені на рівні 122,7 млрд. грн., а витрати - 203,2 млрд. грн.

За його даними, уряду пропонують сформувати бюджет, витрати якого на 80,5 млрд. грн., або 66%, більше, ніж доходи (дефіцит - 15,7% від ВВП), а з урахуванням необхідності зниження податків, відповідно до пропозиції уряду, витрати перевищать доходи на 83 млрд. грн., або 69% (дефіцит при цьому складе 16,2% від ВВП).

"Підготовлені бюджетним комітетом висновки й пропозиції закладають підстави для можливого подальшого протистояння при роботі над бюджетом. Оскільки уряд не може, не має права внести на друге читання (проект бюджету) з таким дисбалансом і серйозною загрозою фінансової дестабілізації країни", - заявив Пинзеник.

При цьому він відзначив, що уряд буде змушений "внести на друге читання проект держбюджету, який повинен відрізнятися від запропонованих висновків комітету в частині балансу прибутків і видатків".

Водночас, за його словами, уряд готовий шукати "розумний" компроміс, у тому числі й по розміру дефіциту, однак за умови, що така корекція "не штовхає країну на шлях життя в борг" і стосується росту бюджетних витрат інвестиційного характеру.

Міністр також повідомив, що уряд і бюджетний комітет погодили пропозицію уряду про зниження в 2006 році нарахувань у фонд зарплати на 2%. Водночас, бюджетний комітет не підтримав пропозицію уряду знизити збір з валютних операцій на міжбанку з 1,5% до 0,75%, а також скасувати митний збір.

Як відомо, у вівторок Верховна Рада ухвалила проект бюджету на 2006 рік у першому читанні.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...