Ющенко спробує продати 30 великих шахт?

Четвер, 10 листопада 2005, 10:14

У результаті реформи у вугільній галузі на продаж можуть виставити 20-30 великих шахт.

Про це заявив заступник голови комітету з промислової політики Веховної Ради Володимир Демьохін, повідомляє у четвер "Комерсант".

"Насамперед, будуть виставлені на продаж шахти "Краснолиманська", "Південно-Донбаська №1" і підприємства об'єднання "Макеєвкавугілля". Усього може бути продано 20-30 великих шахт", – зазначив Демьохін.

У той же час директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін вважає, що "сьогодні при такій значній зношеності основних фондів велика частина шахт не буде приватизована".

"Спочатку потрібно перевести всю енергетику з використання мазуту і газу на вугілля, на що піде років п'ять-десять, і лише після цього в інвесторів з'явиться інтерес до того, щоб купувати інші вугільні підприємства", - додає він.

Найбільшими претендентами на купівлю шахт у Мінвуглепромі називають споживачів вугілля – власників меткомбінатів. Серед них називають ЗАТ "СКМ", ЗАТ "Інтерпайп", "Смарт-груп", Mittal Steel, корпорацію "Індустріальний союз Донбасу", групу "Приват" і Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча.

"У міністерстві відмовилися назвати можливу вартість вугільних підприємств, пославшись на те, що більшість компаній мають потребу в значних інвестиціях і офіційно є збитковими", - зауважує видання.

У той же час "аналітики R&J Investments оцінюють вартість однієї великої шахти (з обсягом видобутку понад 300 тис. тонн на рік) з урахуванням необхідності майбутніх капіталовкладень у 10-15 млн. дол., додає "Комерсант".

За словами міністра вугільної промисловості Віктора Тополова, його "відомство приступило до інвентаризації шахт". "На цьому тижні ми почали інвентаризацію шахт, тобто поділ їх на ті, які можна приватизувати, і ті, що необхідно ліквідувати", - заявив Тополов.

"Крім того, ми вже почали підготовку інвестиційного договору з продажу шахт, що буде укладатися між державою і майбутніми покупцями", - додав він.

Як повідомлялося раніше, президент Віктор Ющенко доручив міністру вугільної промисловості за рік підготувати вугільну галузь країни до приватизації. Проте Тополов вважає, що реально приватизація триватиме два-три роки.

На думку Ющенка, держава повинна відмовитися від дотацій вугільних шахт із держбюджету і сприяти встановленню ринкових цін на вугілля. Обсяг дотацій для вугільної галузі в 2005 році склав 800 млн. доларів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News