Якщо Тимошенко і Ющенко не помиряться, Майдану не буде?

Четвер, 3 листопада 2005, 10:27

Затвердження остаточної концепції святкування річниці помаранчевої революції залежатиме від позиції президента Віктора Ющенка і екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Про це сказав член робочої групи, яка розробляє сценарій святкування, Тарас Стецьків в інтерв’ю "Україні молодій".

"Ключове питання — чи прийдуть на Майдан, чи зуміють лідери піднятися у політичній культурі вище над певними особистими образами і якимись непорозуміннями... Якщо Ющенко й Тимошенко справді щиро вболівають за інтереси українського народу, вони повинні зробити кілька кроків назустріч один одному", - сказав Стецьків.

На його думку, головне — щоб Ющенко і Тимошенко "вийшли і пояснили народу, що народ хвилює, від чого настало розчарування і, по можливості, дали цьому народу надію на співвіснування своїх політичних сил".

Він зазначив, що Ющенко обов’язково буде 20 листопада на Майдані, а відповіді від Тимошенко ще не було. "Якщо Віктор Андрійович запросить, то Юля Володимирівна обов'язково прийде", - сказав Стецьків.

Однак, за його словами, "можна запросити так, щоб прийшли, а можна ТАК запросити, що точно не прийдуть".

За словами Стецьківа робоча група, яка складається з представників НСНУ і БЮТ, розробляє різні варіанти святкування.

"В НСНУ існують різні точки зору — від повного прийняття моєї позиції і до організації річниці Майдану мало не як державного свята "під Ющенка", - розповів він, зазначивши, що цю ідею "чиновники в адміністрації президента придумали".

Водночас Стецьків виступає категорично проти того, щоб влаштовувати на Майдані святкування і народні гуляння.

"Я вже чув деякі концепції: мовляв, давайте влаштуємо народні гуляння з польовими кухнями і так далі... Та народ прокляне тих політиків, які йому гуляння запропонують! Люди, які сімнадцять днів на морозі стояли за Ющенка і за нову владу, хочуть серйозної і відвертої розмови, а не гулянь!", - сказав він.

"Свята не буде! Ніяких концертів. Ну немає свята, і навіщо робити вигляд, що ми святкуємо? Є тривога колосальна!", - додав Стецьків.

Щодо сценарію Стецьків сказав, що він ще "не прописувався".

"Коли ми отримаємо ствердну відповідь про "явку" Ющенка і Юлі, тоді вже будемо складати конкретний сценарій — формат, кількість промовців, антураж, пісенний супровід, якщо він узагалі потрібен, і так далі", - сказав він.

На питання, чи передбачаються виступи екс-секретаря РНБО Петра Порошенка та екс-держсекретаря Олександра Зінченка, Стецьків сказав, що "якщо Порошенку й Зінченку є що сказати, вони також мають прийти і виступити".

За його словами, потрібно "знову об'єднати Майдан і провести це не як свято, а як серйозну розмову на тему причин розколу "помаранчевої" команди".

"Тобто зробити Майдан майданчиком прямого діалогу лідерів Помаранчевої революції з народом", - сказав Стецьків.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування