Конституційний суд майже вивели з коми

Четвер, 3 листопада 2005, 11:50

З'їзд суддів обрав суддями Конституційного суду В'ячеслава Джуня, Анатолія Дідківського, Івана Домбровського, Ярославу Мачужак і Василя Брінцева.

Для призначення суддею КС необхідно, щоб за кандидата проголосували більше ніж половина тих, хто голосував.

Усього делегати голосували за 20 кандидатів. Решта кандидатів не набрали необхідної кількості голосів, у результаті чого з'їзд суддів призначив повторне голосування.

Як повідомлялося, вранці 3 листопада з'їзд суддів вирішив призначити 5 суддів КС.

На з'їзді розглядалося питання про ситуацію, яка склалася з обранням у грудні 2004 року суддею КС Андрія Стрижака, на той час голови Апеляційного суду Закарпатської області.

Стрижак був обраний в судді КС 6-м з'їздом суддів, однак не зміг прийняти присягу у Верховній Раді, оскільки депутати заблокували трибуну.

Зі слів самого Стрижака, він 4 місяці намагався домогтися можливості прийняти присягу, однак Рада ігнорувала його звернення.

Стрижак заявив, що така ситуація пояснюється політичним протистоянням навколо його призначення.

Після цього Стрижак був змушений звернутися до президента Віктора Ющенка з проханням відновити його на посаді голови Закарпатського обласного Апеляційного суду, з якої він раніше був звільнений у зв'язку із призначенням суддею КС.

Як відомо, 18 жовтня скінчився строк повноважень 9 із 14 суддів КС.

Після цього в КС з'явилися 13 вакансій: 6 суддів повинен призначити з'їзд суддів, 4 суддів - Верховна Рада, 3 суддів - президент Віктор Ющенко.

Українські новини "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування