Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Стельмах хотів "збити" за "Криворіжсаталь" ще 200 мільйонів?

Понеділок, 7 листопада 2005, 10:18

На переговорах між Міttаl Steel і Нацбанком виник серйозний конфлікт з приводу валютного курсу, за яким інвестор має оплатити купівлю "Криворіжсталі".

Про це пише газета "Дело", посилаючись на учасника переговорів між НБУ і Міttаl Steel.

Видання відзначає, що Міttаl Steel готовий був заплатити за "Криворіжсталь" у неділю, однак голова НБУ Володимир Стельмах наполягав на тому, щоб інвестор розрахувався з Україною за курсом 4,8-4,9 грн./$.

Така постановка питання могла б означати, що новий інвестор "Криворіжсталі" мав викласти додаткових $100-200 млн., відзначає "Дело".

Після втручання в конфлікт прем'єра Юрія Єханурова для Міttаl Steel визначили курс – на рівні офіційного.

Водночас президент Віктор Ющенко "у терміновому порядку" вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, яким пропонується дозволити іноземним інвесторам купувати приватизовані підприємства за валюту.

За законопроектом, ціна об'єкта приватизації "визначається в гривні", а оплата за узгодженням з Нацбанком може здійснюватися "у вільно конвертованій валюті за офіційним курсом НБУ, встановленому на день здійснення платежу".

Таким чином, якби закон працював сьогодні, то для того, щоб змусити Міttаl Stееl платити за курсом 4,8-4,9 грн./$., Нацбанку досить було б установити офіційний курс на рівні 4,8 грн./$.

"На це Стельмах ніколи б не зважився, оскільки як тільки курс виявився б на такому низькому рівні, депутати викинули б головного банкіра із займаного ним місця", - пише видання.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування