Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вимагає пояснень від Азербайджану. Туди поїде Ющенко

Понеділок, 7 листопада 2005, 11:32

Україна стурбована тим, що 16 спостерігачів, які прямували на вибори до Азербайджану, були депортовані із цієї країни.

Про це заявив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук, повідомляють Українські новини.

"В Україні стурбовані затриманням в аеропорту Баку 16 громадян України і їхньою депортацією на батьківщину", - сказано в повідомленні.

На думку МЗС, цей прецедент створює недоброзичливу атмосферу у двосторонніх відносинах. Україна закликає Азербайджан вжити всіх необхідних заходів, щоб з'ясувати цей випадок, і дати пояснення.

У свою чергу Азербайджан пояснює відмову у в'їзді 15 українським громадянам 5 листопада тим, що вони не мали статусу спостерігача за парламентськими виборами й підозрювалися у втручанні у внутрішні справи країни, повідомив посол Азербайджану в Україні Талят Алієв.

Раніше заступник голови політвиконкому громадянської партії "Пора" Євген Золотарьов заявив, що він і представник Міжнародного інституту демократії (Київ) Сергій Таран і ще 14 українських громадян були депортовані з Азербайджану.

Посол спростував факт депортації. "Ніякої депортації не було... Їм дуже чемно запропонували назад повернутися в Україну, оскільки вони не є офіційними спостерігачами", - сказав посол.

Посол назвав дві причини, з яких українців не пустили в Азербайджан: відсутність реєстрації як спостерігачів на виборах і діяльність, що є втручанням у внутрішні справи Азербайджану.

"Їх не пустили з тієї елементарної причини, що вони взагалі не подавали жодних документів і не оформляли себе як спостерігачі на парламентських виборах", - повідомив він.

За твердженням посла, "Пора" не раз направляла агітаційні матеріали в Азербайджан і допомагала місцевим опозиційним силам готувати масові безлади.

"...Допомагали деяким особам готувати масові безлади в Азербайджані. Природно, таких людей в Азербайджан не можна було допускати в особі от цих студентів, юнаків", - підкреслив дипломат.

Пізніше, після прес-конференції посла, Золотарьов і Таран пояснюючи депортацію, вони надали копію акта про депортацію на ім'я Золотарьова, до якого також приписані прізвища ще 15 українців, у тому числі Тарана.

Відповідно до акта, Золотарьов та решта 15 українців оголошені небажаними особами.
При цьому, як вони заявили, ніяких позначок у закордонному паспорті про депортацію їм поставлено не було. "Така ось депортація по-азербайджанськи", - пожартував Золотарьов.

Роз'ясняючи факт відсутності в них статусу спостерігачів на виборах парламенту Азербайджану, Золотарьов і Таран зазначили, що вони подавали всі необхідні документи ще за місяць до виборів.

Однак Центральна виборча комісія відмовила їм у реєстрації, не пояснюючи причин. "Всі документи були відхилені", - сказав Золотарьов.

В той же час Алієв повідомив, що президент Віктор Ющенко відвідає з державним візитом Азербайджан у другій половині листопада.

Він не дав інших подробиць візиту, зазначивши, що саме азербайджанська сторона запропонувала державний статус візиту.

Раніше, 6 листопада азербайджанська влада вислала з Баку представника Міжнародного інституту демократії (Київ) Сергія Тарана, заступника голови політвиконкому громадянської партії "Пора" Євгена Золотарьова й ще 14 українських громадян, які прибули в країну для спостереження за виборами в азербайджанський парламент.

У неділю 6 листопада в Азербайджані пройшли вибори в парламент Азербайджану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...