Депутати визначилися, як оберуть нового прем'єра

Четвер, 16 березня 2006, 11:20

Депутати проголосували за прийняття постанови "Про регламент Верховної Ради", що враховує поправки, внесені в Конституцію.

"За" прийняття проголосували 262 депутатів з 397 зареєстрованих у залі.

Проект постанови парламенту представляв заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

За його словами, регламент парламенту, що діяв досі, був прийнятий у липні 1994 року, і оскільки з тих пір була прийнята нова Конституція і внесені зміни в неї, то зараз назріла необхідність по-новому врегулювати діяльність ВР.

У регламенті встановлюється, що коаліція, до якої входить більшість депутатів від конституційного складу парламенту, формується депутатськими фракціями.

Підставою для її створення є коаліційний договір, у якому фіксуються погоджені політичні позиції. До договору додаються списки членів фракцій, що сформували коаліцію.

Коаліція вважається сформованою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на засіданні.

Для узгодження позицій фракцій створюється рада коаліції, на якій, зокрема, розглядаються кандидатури прем'єра та інших членів уряду.

Будь-яка фракція має право вийти з коаліції, попередивши інших її учасників не менш ніж за 10 днів. Крім того, фракція може бути виключена з коаліції на підставі рішення загальних зборів коаліції.

Кандидатуру на посаду спікера можуть вносити фракції і депутати. Рішення щодо кандидатур приймаються таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Для обрання кандидату необхідно набрати 226 голосів.

Спікер може бути відкликаний у будь-який час у зв'язку з незадовільною роботою, а також на його прохання, крім випадків виконання ним обов'язків президента. Рішення про відкликання також приймається шляхом таємного голосування.

Крім того, регламент визначає порядок щоденної роботи ВР, зокрема, встановлює порядок запису депутатів на виступи і порядок розгляду поточних питань у комітетах і на пленарних засіданнях.

За словами Мартинюка, регламент передбачає, що кожну другу п'ятницю місяця 1-1,5 години буде виділятися на відповіді депутатам на їхні запити.

Українська правда за матеріалами "Інтерфакс-Україна", Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування