Фірташ скуповує російські газові активи

П'ятниця, 2 червня 2006, 11:46

Співвласник Rosukrenergo Дмитро Фірташ може придбати нові газові активи в Росії.

Про це пишуть російські "Ведомости".

Фірташ уже кілька місяців веде переговори про покупку компанії "Газінвест" у його нинішніх акціонерів, розповіло газеті джерело, близьке до потенційного покупця і гарного знайомого продавця.

Головний актив "Газінвесту" — 50%-а частка в підприємстві "Печорнефтегазпром", якому, у свою чергу, належать ліцензії на п'ять родовищ у Ненецькому автономному окрузі з запасами 229 млрд куб. м газу.

Покупцем може виступити не сам Фірташ, а дружня йому компанія Emfesz, уточнили співрозмовники "Ведомостей".

"На переговори приїжджав особисто Фірташ", — додав один з них. Обоє підтверджують, що угода може бути укладена найближчим часом, і ціна покупки складе кілька десятків мільйонів доларів", - пише видання.

"Ведомости" нагадують, що нещодавно відразу кілька представників Фірташа, структури українського бізнесмена придбали 74,9% акцій Астраханської нафтогазової компанії.

Та володіє ліцензією на розробку правобережної частини Астраханського газоконденсатного родовища з запасами 220 млрд куб. м газу і 20 млн т нафти.

"Газінвест", переговори про купівлю якого веде Фірташ, створений і контролюється структурами, близькими до колишнього заступника голови правління "Газпрому" і найближчого соратника Рема Вяхірева Петра Родіонова.

Як випливає з матеріалів компанії, копіями яких володіють "Ведомости", сам Родіонов, його родина і його партнери через низку компаній контролюють 60% її акцій.

Якщо угода з "Газінвестом" відбудеться, газовий трейдер Emfesz одержить доступ до російського газу, який згодом зможе реалізувати в Європі через Rosukrenergo, відзначає директор Інституту енергетичної політики Володимир Мілов.

За допомогою Rosukrenergo Emfesz уже перетворилася на великого постачальника газу в Східній Європі.

За даними Gazeta Wyborcza, у 2005 р. Emfesz поставила в Угорщину 2,5 млрд куб. м газу — чверть споживання. А в березні 2006 р. Emfesz уклала контракт на постачання газу в Польщу і планує там продавати 3 млрд куб. м газу нак рік (теж чверть ринку).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування