Путіна вилаяли за стан ЗМІ

Понеділок, 5 червня 2006, 18:07

У російських ЗМІ є деякі проблеми, заявив президент Всесвітньої газетної асоціації Гевін О'Рейлі, закликавши російську владу всіляко сприяти розвитку ЗМІ в країні.

"У російській індустрії газет є проблеми", - сказав О'Рейлі в понеділок на урочистому відкритті 59-го Всесвітнього газетного конгресу в Кремлівському палаці.

Зокрема, на його думку, "у Росії широко поширена корупція - продаж газет політикам і олігархам".

"Багато газетних компаній недостатньо професійні, що визнають і самі журналісти - і це було однією з мотивацій запрошення нашого саміту до Москви", - відзначив О'Рейлі.

При цьому, за його словами, деякі з його колег критикували рішення про проведення конгресу в Москві, оскільки існує "дуже багато розмов" про загрозу свободі слова в Росії.

"Ми знаємо, що ваш уряд багато чого робить для того, щоб поліпшити економічну ситуацію для газет, але зусилля уряду мають супроводжуватися і значним поліпшенням політичної ситуації", - сказав О'Рейлі, звертаючись до президента Росії Володимира Путіна.

Разом з тим, за його словами, "існує деякий скептицизм - чи дійсно є бажання, щоб ЗМІ стали незалежними та сильними гравцями".

На його думку, держава в Росії має якнайменше контролювати ЗМІ.

"Якщо ваші амбіції щодо вільної преси такі, як ви заявляєте, то не слід підвищувати рівень участі держави в пресі", - заявив О'Рейлі.

В даний момент, за його оцінкою, "олігархічний контроль над пресою був просто змінений на контроль держави".

Разом з тим, незважаючи на такі критичні зауваження, він відзначив, що "це не результат якоїсь ворожості".

"Ми хочемо просто відкрито і чесно сказати про наші побоювання, не читаючи якихось лекцій. Без вільної і незалежної преси Росії не вдасться побудувати демократію, до якої вона прагне", - підкреслив О'Рейлі.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування