Кучма вирішив заспокоїти "національно стурбованих" своїм консорціумом

Вівторок, 10 жовтня 2006, 11:25

Екс-президент Леонід Кучма вважає найпростішим вирішенням проблем експлуатації і розвитку української газотранспортної системи створення повноцінного багатонаціонального консорціуму.

"Вважаю, що створення повноцінного багатонаціонального консорціуму - найпростіший спосіб вирішення проблем експлуатації і розвитку української газотранспортної магістралі. Підкреслюю для наших "національно стурбованих" громадян: української магістралі", - сказав він в інтерв'ю газеті "Столичные новости", опублікованому у вівторок.

"Зробимо це - не буде різких стрибків ціни на газ. Усі учасники ринку будуть відчувати себе спокійніше і впевненіше", - додав Кучма.

Він відзначив, що ГТС – "не вічний двигун, вона зношується, має потребує ремонту, заміни низки елементів, прокладки нових гілок, що неможливо без великих капітальних вкладень".

"Чи є в нас стільки коштів, щоб самотужки справлятися з цим господарством? Немає. Виходячи з цього, я у свій час і підписував відповідні попередні документи з Путіним і Шредером", - сказав Кучма.

За його словами, існує рада засновників україно-російського консорціуму. Після тривалої перерви "там почалися якісь "тєлодвіженія".

"Незабаром має відбутися чергове засідання цієї ради. Можна залучити французів, італійців", - відзначив екс-президент.

Як відомо, Міжнародний газотранспортний консорціум створений у 2002 році на паритетних засадах національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і "Газпромом" для реалізації нових спільних проектів у галузі транспортування природного газу.

Російська сторона неодноразово пропонувала зберегти низькі ціни на російський природний газ, що постачається в Україну, в обмін на участь "Газпрому" в управлінні української ГТС.

Консорціум на даний час є замовником будівництва газопроводу Богородчани-Ужгород довжиною 240 км, що є ділянкою магістрального газопроводу Новопсков (Росія)-Ужгород (Україна). Його проектна потужність - 19 млрд куб. м газу на рік.

Початок будівництва ділянки Богородчани-Ужгород постійно переноситься.

Україна є основним транзитером російського газу в Європу.

Пропускна здатність української ГТС на вході складає 287,7 млрд кубометрів газу, на виході - 177,1 млрд кубометрів, у тому числі в країни Європи - 141,1 млрд кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування