Янукович затис зерновиків між двох вогнів

Понеділок, 16 жовтня 2006, 11:37

Уряд запропонував трейдерам продати частину закупленої пшениці держоператорам за заниженою ціною.

За інформацією операторів, різниця склала близько 20 доларів на тонні, пише газета "Дело".

"Були певні правила гри - люди по них працювали. А потім їм кажуть: ми знаємо, що ти купив зерно, і в тебе є зовнішньоекономічні контракти, але це нічого. Ти нам продай його на 20 доларів дешевше. І нікого не хвилює, які збитки ти потерпиш", - каже президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

"Вони не нахально це вимагають - просто пропонують подивитися чи є в складі вашого зерна більш дешеве, яке було закуплено раніше. Але у трейдерів немає розподілу - у цій шухляді в мене дешеве зерно, а в іншій - дорожче", - додає віце-президент УЗА Сергій Стоянов.

За інформацією видання, переговори про закупівлю зерна за заниженими цінами стартували в 20-х числах вересня. Від імені уряду виступали Міністерство аграрної політики й Аграрний фонд. Після відмови трейдерів і були введені обмеження на експорт зернових.

Запропонований урядом варіант для трейдерів неприйнятний, оскільки відносно дешевим залишається зерно, куплене на початку сезону, однак останні партії зернотрейдери купують практично "в нуль".

"Трейдери роблять "мікс" із партій, куплених у різний час за різною ціною. Комп'ютер розраховує співвідношення, щоб можна було вийти на прибуток, приміром, у 20 грн. на тонні", - пояснює Стоянов.

За його словами, якщо зараз вилучити в когось із загальної кількості те зерно, що купувалося дешевше, то товар, який залишиться у розпорядженні трейдера, виявиться збитковим.

Крім того, нагадують в Асоціації, у випадку продажу продукції у збиток, проти виступає вже Державна податкова адміністрація, яка забороняє подібні дії.

У прес-службі Мінагрополітики не коментували пропозицію трейдерам, пославшись на відсутність інформації. У той же час, на сайті міністерства з'явився текст прийнятої постанови уряду про введення квотування експорту зернових.

Постановою передбачається скасувати ліцензування, а видачу квот здійснювати згідно з наказом Мінекономіки від 6 лютого цього року. Проте, наказ Мінекономіки не містить даних про видачу квот. "Постанова ще допрацьовується", - пояснюють у міністерстві.

У свою чергу зернотрейдери зайняли вичікувальну позицію. "Поки ніяких заяв. Чекаємо, як будуть розвиватися події", - відзначила прес-секретар компанії Cargill Марія Зубок.

За словами директора офісу Міжнародної Асоціації Торгівлі Зерном і Кормами в Україні Ганни Голодової, внаслідок дій уряду, щодня вартість українського зерна на міжнародному ринку знижується: "Україна втрачає свої позиції як зернова держава".

За даними Союзу аграрних бірж України, на 13 жовтня 2006 року в Україні укладені контракти на експорт 5,82 млн. тонн зернових культур врожаю 2006 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування