Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німеччина придумала план стосовно України та Євросоюзу

Середа, 18 жовтня 2006, 16:33

Міністерство закордонних справ Німеччини розробило нову східну політику, яка містить пропозиції щодо посилення співпраці Європейського Союзу з Україною та Росією.

Про це пише польська Gazeta Wyborcza, повідомляє УНІАН.

"Німеччина хоче міцно пов'язати Росію з Європою, а для України забезпечити спеціальні привілеї, але на сьогодні не казати про членство Києва в ЄС. І в цьому вони дуже розраховують на допомогу Польщі", - йдеться у статті.

Видання нагадує, що в першому півріччі наступного року Німеччина розпочинає піврічне головування в ЄС і за цей час країна має намір "упорядкувати відносити ЄС із Росією, зайнятися європейськими амбіціями України, а також створити зовнішню політику ЄС в Центральній Азії".

Як стверджує Gazeta Wyborcza, відповідний проект східної політики ЄС розроблено в МЗС Німеччини. Німеччина хоче виокремити певних східних сусідів ЄС з існуючої вже, так званої, політики суспільства і створити для окремих східних сусідів спільноти щось, що Берлін називає "партнерством для модернізації".

"Ми пропонуємо Україні у теплі і вигоді почекати", - цитує газета слова джерела з німецьких урядових кіл, яке таким чином окреслює проект МЗС Німеччини. Як пише видання, ця пропозиція має також стосуватися Молдови і, можливо, Грузії, а в майбутньому також демократичної Білорусі.

"Берлін на сьогодні не хоче поки обіцяти Україні членство. Київ міг би за це скористатися коштами євросоюзівських фондів, а також привілеями вільної торгівлі з ЄС", - пише Gazeta Wyborcza.

"Окрім того, як спостерігач Україна могла би брати участь в рамках унійних інституцій, а можливо щодо загроз, пов'язаних з політикою безпеки спільноти, проводились би консультації з українцями. Йдеться про те, аби Україна поступово долучалась до існуючих в ЄС норм", - додається у статті.

Видання зауважує, що плани німецького МЗС можуть викликати опір уряду і, зокрема, канцлера Німеччини Ангели Меркель, "яка дуже чутливо ставиться до проблем прав людини і свободи преси, а про ці дражливі для Росії проблеми в проекті МЗС говориться небагато".

"Канцлер створила власну групу експертів, які готують її власні засади східної політики", - пише газета. Проблемою для прийняття німецьких пропозицій може бути також реакція інших країн ЄС.

За інформацією видання, офіційній Варшаві вже на сьогодні не подобається пропозиція відвести особливу роль Росії і польська дипломатія буде намагатися відмовитись від цієї думки.

Як пише видання, наприкінці жовтня до Берліну і, зокрема, для обговорення східної політики має приїхати польський прем'єр-міністр Ярослав Качинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...