Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні з'явиться "священна корова", що підкорятиметься тільки президенту?

Вівторок, 3 жовтня 2006, 10:31

Заяви генпрокурора Олександра Медведька про позбавлення Верховної Ради права відправляти генпрокурора у відставку фахівці називають "перестраховкою" людини, яка побоюється втратити посаду.

На їхню думку, Україна провладна матиме ще одну "священну корову" - Медведька - саме такий умовний статус отримає нинішній генпрокурор, якщо запропоновані ним реформи наберуть чинності.

Заступник генпрокурора Олександр Шимальський не заперечує, що Медведьку дійсно вигідно узаконити свої реформи. При цьому він зауважує, що генпрокурор дбає не лише про себе, а й про своїх наступників.

"У цьому зацікавлений той, хто буде генпрокурором, тому що він може будь-якої миті опинитися в тій ситуації, в якій опинялись до цього 10 генеральних прокурорів. І наступний буде в такій же ситуації, що можуть взяти генпрокурора і звільнити, не пояснюючи за що. Проголосували, недовіра - і все", - зазначив Шимальський.

Водночас запропоновані Медведьком реформи спричинили шквал негативних емоцій у екс-генпрокурора Олега Литвака, повідомляє телеканал НТН.

За його словами, реформувати прокуратуру дійсно потрібно, але починати треба точно не з привілеїв її голови. Дії Медведька Литвак назвав, "щонайменше, непрофесійними".

"Думати не про строк продовження терміну генпрокурора, а як підвищити професіоналізм працівників органів прокуратури. Для чого сьогодні городити город, як треба сьогодні його розгорожувати, щоб прокуратура була більш публічна, більш відкрита", - зазначив він.

У той же час, у прокуратурі стверджують, що введені у дію реформи значно покращать роботу структури.

За словами експертів, якщо реформи затвердять, генпрокурор "отримає практично безмежну владу". А оскільки, на думку фахівців, парламент навряд чи матиме коаліційну більшість, очільник прокуратури підкорятиметься лише одній людині – президенту.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування