Янукович вигадав, що ставлення до НАТО зіпсувала помаранчева революція

Четвер, 5 жовтня 2006, 14:57

Більшість громадян України вважають, що пріоритетним напрямком зовнішньої політики України має бути розвиток відносин з Росією.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного центром імені Олександра Разумкова з 22 по 28 вересня 2006 року.

За пріоритетність розвитку відносин з Російською Федерацією виступають 45,6% опитаних громадян.

У той же час 30% респондентів вважають, що пріоритетним напрямком зовнішньої політики України має бути розвиток відносин із країнами ЄС. Майже 9% опитаних вважають, що в першу чергу необхідно розвивати відносини з іншими країнами СНД.

У той же час, майже половина опитаних дотримує думку, що Україні необхідно вступати в ЄС - так думає 48,8% опитаних. Протилежної точки зору дотримуєтоься майже 32%.

За вступ Україні в ЄС виступає більшість жителів західного і центрального регіонів, проти - більшість жителів південного регіону. У східному регіоні співвідношення прихильників і супротивників вступу України в ЄС значно не відрізняється.

У той же час, відповідаючи на питання, якби в наступну неділю відбувся референдум по вступу України в НАТО, то більшість опитаних проголосувало б проти (60,9%), за вступ у НАТО проголосувало б 18,2%.

За словами експертів центра імені Разумкова, у червні 2002 року частка тих, хто у випадку проведення референдуму по вступі в НАТО голосував би "за", і тих, хто голосував би проти вступу, істотно не відрізнялися.

Однак протягом 2003-2005 років спостерігалося погіршення відносини українців щодо вступу нашої держави в цю організацію.

Частіше за вступ у НАТО готові проголосувати жителі західного регіону, проти вступу - центрального, південного і східного регіонів. У той же час, за результатами соцопитування, 51% опитаних, характеризуючи рівень власної проінформованості про НАТО, визначають його як низький або відповідають, що взагалі нічого не знають про цю організацію.

Експерти також підкреслили, що не відповідають дійсності слова прем'єра про те, що погіршення динаміки з питань підтримки громадянами вступу в НАТО відбулося під час "помаранчевої революції", оскільки погіршення цієї динаміки почалося саме під час першого прем'єрства Віктора Януковича.

Були опитані 2005 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України, у 118 населених пунктах. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування