ЄС дасть Україні "свободу" тільки після СОТ

П'ятниця, 6 жовтня 2006, 09:45

Європейський Союз може почати переговори з Україною про вільну торгівлю лише після вступу країни до Світової організації торгівлі, повідомив посол Єврокомісії в Україні Ієн Боуг у четвер у Києві.

"Для початку проведення переговорів по вільній торгівлі (з ЄС) Україні необхідно вступити до СОТ", - сказав Боуг на міжнародній конференції, присвяченій фінансуванню державних інвестицій у регіонах.

При цьому він відзначив, що економіка України все ще залишається вразливою, недостатньо стійкою, її інфраструктура не достатньо розвинена. За оцінками Боуга, країні необхідні подальші реформи і в тому числі, податкова.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко під час жовтневого візиту в Німеччину, повідомив, що Україна сьогодні знаходиться "за крок" від вступу до СОТ.

"Це відкриває нам можливість перейти до якісно нового рівня торговельних відносин з ЄС. На порядок денний могла би бути поставлена угода про формування зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - сказав президент.

СОТ об'єднує 149 країн, на котрі припадає 95% світового торговельного обороту. Вступ України до СОТ є одним із пріоритетів зовнішньоекономічної політики України - усі сусіди України (крім Росії і Білорусії) уже стали членами СОТ.

За даними Мінекономіки на країни-члени СОТ припадає близько 70 % українського експорту.

Процес приєднання України до СОТ триває більше дванадцяти років (з 1993 року). Україна прагне стати членом СОТ до кінця 2006 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...