Генпрокуратура знайшла пояснення, чому Донецьку йде подвійне ПДВ

П'ятниця, 6 жовтня 2006, 11:20

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник стверджує, що у серпні Донецька область отримала 222% відшкодування ПДВ.

Про це йдеться у статті Пинзеника, опублікованій у газеті "Дело".

"Як уже говорилося, в серпні середній по Україні рівень відшкодування ПДВ становив 76,1%. У той же час Донецька область отримала 222% відшкодування, а, наприклад, Волинська область - 2,4%, Київська область - 6,3%", - пише екс-міністр.

При цьому Пинзеник зауважує, що "експорт в Донецькій області за останній період не зростав". "Зараз експорт в Донецькій області складає 95% від показників січня-липня попереднього року. Такої диференціації не було ніколи. І тенденція зберігається", - пояснює він.

"Донецька область за серпень-вересень отримала відшкодування майже у два рази більше порівняно з планом, у той час як менше третини відшкодування мають Львівська, Тернопільська, Харківська, Рівненська, Сумська та деякі інші області. До приходу нового уряду такого розриву у відшкодуванні ПДВ не було", - додає екс-міністр.

На його думку, "зараз можна спостерігати, як за рахунок підприємств всієї країни ПДВ акумулюється в окремих структурах окремої області".

Пинзеник пише, що "зараз отримати інформацію з Міністерства фінансів неможливо і викладені вище цифри мені довелося добувати через секретаріат президента".

"Більше того, я побачив, що навіть секретаріату надають неповну інформацію, адже я добре знаю, який обсяг інформації є в Мінфіні і які дані потрібно було б надати по ПДВ. Те, що я отримав з секретаріату, показує, що це не повна інформація, яка б давала змогу побачити в цілому картину відшкодування", - зауважує екс-міністр.

У свою чергу Генпрокуратура провела перевірку додержання законів при відшкодуванні податку на додану вартість у серпні 2006 року, під час якої встановила, що "відшкодування податку здійснюється не за регіональним принципом, а згідно з поданими платниками деклараціями за умови підтвердження сум на відшкодування документальними перевірками".

При цьому прес-служба ГПУ зауважує, що "переважно відшкодування було проведено товаровиробникам-експортерам власної продукції". "Найбільше таких операцій здійснено підприємствами Донецької області (на суму 27,7 млрд. грн.), Дніпропетровської (21,1 млрд. грн.), Луганської (10,4 млрд. грн.), Запорізької (8,9 млрд. грн.)", - пояснює ГПУ.

"Таким чином, тенденція непропорційного відшкодування ПДВ має економічне підґрунтя, оскільки такі регіони, як Донецька, Луганська, Дніпропетровська області є експортозорієнтованими", - додається у повідомленні.

ГПУ погоджується, що "зазначена сфера є однією з найбільш криміналізованих, тому питання додержання законодавства при адмініструванні та відшкодуванні податку на додану вартість перебувають у постійному полі зору органів прокуратури".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування