Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович образиться, якщо Америка не запитає в нього дозволу

П'ятниця, 2 березня 2007, 20:58


Прем'єр Віктор Янукович виступає проти односторонніх рішень у питанні формування системи глобальної безпеки.

"Те, що ми почули обмін люб'язностями між Росією і США – яскравий приклад, що так робити не можна. Це небезпечно", - сказав Янукович в Одесі, коментуючи ситуацію навколо розміщення в Польщі і Чехії систем протиракетної оборони США.

На думку Януковича, питання створення глобальної системи безпеки світового рівня "не можна вирішувати, не враховуючи думки учасників створення такої системи: США, Росії, Європейського союзу".

Реклама:

"Якщо такі рішення ухвалюються якоюсь однією стороною, вони, безумовно, викликають багато запитань", - відзначив він.

Янукович підкреслив, що Україна зацікавлена в одержанні повної інформації з цих питань.

"Якщо мова йде про формування глобальної системи безпеки, Україна повинна брати в цьому участь, тим більше, на території України є об'єкти, які здатні виконувати відповідні функції", - сказав Янукович.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми не хотіли би бути сторонніми спостерігачами, ми хотіли би бути учасниками", - підкреслив прем'єр.

Він також зазначив, що "якщо вирішувати без нас, якщо нікого не цікавить наша точка зору – мені це неприємно усвідомлювати як громадянину України, тим більше як прем'єр-міністрові".

Відповідаючи на питання журналістів, Янукович сказав, що не знайомий із заявами представника НАТО Джона Руда.

"Якщо таке співробітництво йде таємно – я не знаю. Офіційно такого співробітництва поки нема", - відзначив прем'єр.

У четвер низка ЗМІ повідомили про доповідь держдепартаменту США, повний текст якого представив у Вашингтоні новий заступник держсекретаря США з міжнародної безпеки і непоширення Джон Руд.

У документі Україна включена до списку країн, які у тій або іншій мірі співробітничають з Пентагоном у рамках програми ПРО. До того ж списку потрапили Великобританія, Австралія, Данія, Франція, Німеччина, Італія, Ізраїль, Індія, Японія, Нідерланди, Тайвань, Польща і Чехія.

Тим часом, офіційні особи України заявляли, що країна поки ще не виробила своєї позиції щодо можливого розміщення елементів американської системи ПРО в Польщі і Чехії.

21 лютого заступник глави секретаріату президента Олександр Чалий заявив, що Україна виробить свою позицію з даного питання на засіданні Радбезу.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко вважає, що можливе розміщення ПРО США в цих країнах не повинне бути байдужим Україні.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування