У Росії вважають, що Януковичу і Морозу не всидіти у своїх кріслах

Вівторок, 3 квітня 2007, 18:59

Парламент України змушений буде підкоритися указу президента про свій розпуск, однак у програші опиняться і нинішні керівники країни, і "помаранчева" опозиція.

Таку думку висловив голова культурного об'єднання "Українці в Росії", заступник голови комітету з природних ресурсів Ради Федерації Василь Дума, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Саме Верховна Рада прийняла закон, відповідно до якого президент має конституційне право розпустити парламент. Україна повинна йти цивілізованим, правовим шляхом і депутати повинні дотримуватися тих законів, що вони самі ж і приймали", - додав він.

Тим часом, депутат вважає, що "помаранчеві фактично програли, вони розтратили весь свій політичний і моральний капітал, з'ясовуючи стосунки, а також борючись за вплив і портфелі".

У новому складі парламенту у випадку проведення дострокових виборів, як прогнозує Дума, прихильники "помаранчевих", тобто Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко, не будуть мати істотного впливу.

"При такому розкладі і нинішньому прем'єру Віктору Януковичу, що очолює Партію регіонів, не світить знову переобрання на прем'єрську посаду, спікер Верховної Ради Олександр Мороз також не стане знову головою", - прогнозує Дума.

Разом з тим, на його думку, навіть такий варіант уже не вплине на позиції президента України, у якого все менше і менше можливостей впливати на ситуацію.

"Протистояння на Майдані сьогодні точнісінько повторює ситуацію 2004 року, коли переваги мали прихильники помаранчевої опозиції. Сьогодні ж ця перевага на боці Партії регіонів Віктора Януковича і сьогодні в його руках більш виграшні, ніж у 2004 році позиції, оскільки Янукович контролює уряд", - пояснив Дума.

На його думку, протистояння між Ющенком і Януковичем має "принциповий характер". "Це стосується і відносин України з Росією, з Європою і з НАТО", - додав сенатор.

Він вважає, що українські політики все більше і більше заганяють ситуацію в глухий кут. Як побоюється Дума, ситуація "може дійти до такого стану, коли зворотного ходу не зможе дати вже жодна зі сторін, із усіма наслідками, які з цього витікають".

Водночас перший заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Денисов вважає передчасним рішення американського Конгресу про готовність прийняти Україну і Грузію в НАТО.

"Що стосується України, політичні кола цієї країни здебільшого висловили думку про те, що вирішувати це народу. Треба спочатку дочекатися референдуму", - заявив Денисов на прес-конференції у Москві в середу.

"Зазивати когось у якусь конструкцію, коли цей хтось не висловив чітко свого бажання і наміру, це, звичайно, виглядає з боку трішки дивно", - зазначив Денисов.

Також він наголосив, що це питання для Росії надзвичайно важливе: "Звичайно, багато чого в наших відносинах із сусідньою братерською країною буде визначатися тим, чи буде Україна в НАТО або поза НАТО. Цей політичний фактор неможливо ігнорувати".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування