"Укртелеком" блокує з вівторка прямі номери "Київстару" та UMC

П'ятниця, 6 квітня 2007, 10:50

З вівторка, 10 квітня, починаючи з 12.00 абоненти мережі "Укртелеком" не зможуть дзвонити на прямі мобільні номери двох найбільших операторів – "Київстар" та UMC.

Про це у четвер "Укртелеком" повідомив компанії у своєму листі, пише Комерсант-Україна.

У листі пояснюється, що "Укртелеком" змушений піти на такі заходи у зв'язку з тим, що при використанні прямої нумерації недоодержує дохід, на що неодноразово вказувало Головне контрольно-ревізійне управління. В "Укртелекомі" від коментарів відмовилися.

Видання нагадує, що наприкінці 2006 року Нацкомісія з питань регулювання зв'язку зобов'язала компанії з 1 січня 2007 року відмовитися від прямих номерів.

Пізніше на прохання операторів НКРС продовжила цей термін до 1 вересня 2007 року, однак наприкінці січня "Укртелеком" заперечив перенесення термінів у Господарському суді Києва.

Наприкінці лютого НКРС виграла апеляцію на рішення господарського суду – таким чином, прямі номери повинні були діяти до вересня.

Мобільні оператори в четвер не змогли повідомити, чи будуть домагатися продовження терміну для скасування прямих номерів.

За словами експерта із зовнішніх зв'язків UМС Віталія Мухіна, компанія вже розробляє спосіб інформування своїх абонентів про те, що доступ на їхні прямі номери з мережі "Укртелекому" закрито, а додзвонитися можна буде тільки за номером з мережним кодом оператора.

Експерти відзначають, що мобільні оператори можуть оскаржити дії "Укртелекому". "Якщо вони звернуться до нас зі скаргою, комісія може втрутитися", - відзначив член НКРС Володимир Олійник.

"Крім того, між мобільними операторами і "Укртелекомом" підписані договори про взаємопідключення. Якщо вони розриваються в односторонньому порядку, інша сторона має всі підстави подати в суд", - заявив партнер юридичної фірми "ТЕКТ-Реал" Денис Кузнєцов.

"Крім того, оскільки "Укртелеком" є монополістом, оператори можуть звернутися в Антимонопольний комітет", – додав він.

Прямий міський номер надається мобільними операторами як додаткова послуга. При цьому за абонентом закріплюється прямий міський номер, вхідний дзвінок на який переадресується на номер з мережним кодом.

Абонент, що використовує прямий номер, оплачує переадресацію за свій рахунок, приносячи додатковий доход оператору. За даними учасників ринку, в Україні більше 100 тис. абонентів "Київстару" та UMC користуються послугою прямого номера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування