Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин пропонує повернути йому Раду старого формату і припинити Майдан

П'ятниця, 6 квітня 2007, 16:40

Екс-спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що правових засад для виходу із нинішньої політичної кризи немає, і досягти цього можна лише через політичні домовленості.

Він також вважає, що "на цей раз не вдасться врегулювати ситуацію за допомогою тиску, на основі залучення вулиці та прикриття тих чи інших дій людьми".

У зв’язку з цим він висуває 14 "пропозицій з урегулювання політичної кризи в Україні", повідомляє прес-служба Народної партії.

Насамперед, Литвин радить накласти "негайний мораторій на будь-які публічні маніфестації та блокування державних установ" і припинити підвезення людей з регіонів.

Також він пропонує призупинити дії рішень президента, Кабміну та Верховної Ради, які призвели до кризи, і заборонити "будь-які публічні оцінки ситуації та дій державних осіб (президента, прем’єра, спікера) з боку держслужбовців".

Крім того, на думку Литвина, кризу в державі допоможе подолати "відновлення політичної структури Верховної Ради відповідно до результатів виборів 2006 року (станом на 25 травня 2006 року)".

Водночас, питання про доцільність дострокового припинення повноважень Верховної Ради колишній спікер пропонує винести на всеукраїнський референдум.

Всенародним голосуванням Литвин пропонує визначитись і з основоположними проблемами внутрішньої та зовнішньої політики, за його результатами ухвалити відповідний закон та завершити конституційну реформу.

Литвин вважає, що приведення законів у відповідність з Конституцією, забезпечення неухильного виконання конституційних приписів, прийняття законодавчого рішення щодо імперативного мандату для Верховної Ради V скликання та внесення зміни до закону про вибори народних депутатів також дасть змогу вийти із кризи.

При цьому екс-спікер пропонує відмовитись на цей час від тези, що імперативний мандат не існує в демократичному світі і поставити вимогу перед народними депутатами, які змінили "фракційну приписку", визначитися щодо фракційної належності.

Водночас, серед змін до закону про вибори депутатів він пропонує: висування кандидатів від партій у 450 округах; можливість відкликання депутатів; щорічне проведення публічних звітів депутатів та партій (блоків) про виконання передвиборчих програм; зміну практики формування виборчих комісій (щоб партії не брали в них участі).

Крім того, серед пропозицій Литвина – "встановлення практики взаємного узгодження кадрових призначень у силових структурах", реорганізація РНБО, деполітизація Конституційного Суду.

Литвин вважає, що для прийняття відповідних рішень Верховній Раді необхідно дати 2 тижні пленарної роботи, а в разі їх не прийняття - відновити дію указу президента з пролонгацією термінів проведення виборчої кампанії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування