Тимошенко і Кириленко – бій різних вагових категорій?

Понеділок, 22 жовтня 2007, 12:04

Політолог Віктор Небоженко вважає, що у разі обрання "слабкого" спікера парламенту урядом має керувати технічний менеджер.

На думку експерта, криза 2006 року багато в чому була пов'язана не тільки з недосконалістю моделі державного устрою, в якому присутні елементи і президентської, і парламентської республіки, і навіть не тільки з амбіціями окремих осіб.

"Не менш важливою її причиною є нездатність наших політиків зрозуміти, що принцип розподілу влади (зокрема, законодавчої і виконавчої) - це не просто слова. Це одна з найважливіших умов функціонування державної влади", - сказав Небоженко.

За його словами, замість дотримання цього принципу Кабінет міністрів намагався керувати Верховною Радою - і при прем'єр-міністрі Юлії Тимошенко, і при прем'єрі Вікторі Януковичу. "Зараз же ситуація ще більш погіршала", - переконаний він.

Небоженко вважає, що замість того, щоб сформувати дієздатний парламент – з дієздатною більшістю і ефективною меншістю – заходилися ділити "найсолодше" – Кабінет міністрів, повідомляє УНІАН.

"Тобто наші політики знову намагаються поставити віз попереду коня. Таким чином, вони закладають конфлікт, оскільки енергійний прем'єр зацікавлений у слабкому спікері", - додав експерт.

"Нам же - Україні та її громадянам - потрібен не тільки законодавчий, але і політичний механізм стримування і противаг. Це означає, що посилення однієї з гілок влади має приводити до посилення протилежної гілки", - відзначив Небоженко.

"Якщо волею долі Верховну Раду очолить слабкий спікер, то і Кабінетом міністрів має керувати технічний менеджер, який не брав участі у виборах. І навпаки. Якщо в результаті політичних розкладів уряд очолить сильна фігура, то парламент має висунути сильну особу, здатну протистояти амбіціям і планам прем'єр-міністра", - додав він.

На думку Небоженка, такий простий механізм змусить виконавчу і законодавчу гілки влади домовлятися і дотримуватися лише тих інтересів, які співпадають, - національних інтересів України.

"Інакше, тобто у разі деформації політичної системи або навіть монополії однієї з гілок влади, ми дуже швидко одержимо чергову політичну кризу, яка матиме більш тяжчі наслідки, ніж попередня", - припустив політолог.

Як відомо, минулого тижня БЮТ та "Наша Україна – Народна самооборона" парафували угоду про створення коаліції. Пост спікера відноситься до квоти "НУ-НС", на який політрада блоку пропонує В'ячеслава Кириленка.

Водночас пост прем'єр-міністра відноситься до квоти БЮТ, на який очевидно претендуватиме лідер блоку Юлія Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News