Ющенко знову написав Януковичу. Тепер про нафту

Четвер, 25 жовтня 2007, 08:00

Президент Віктор Ющенко стурбований ситуацією, що склалася зі сплатою в держбюджет податків і зборів окремими підприємствами з іноземними інвестиціями і їхніми дочірніми компаніями.

Мова йде про обов'язкові платежі, що здійснюються, зокрема, під час ввозу на митну територію країни сирої нафти.

Про це йдеться в листі президента до прем'єр-міністра Віктора Януковича, повідомляє в середу прес-служба глави держави.

Ющенко у своєму листі відзначає, що держбюджет України втрачає через те, що такі дочірні підприємства дають митникам податкові векселі на суму податкового зобов'язання з терміном погашення на 30-й календарний день, а після закінчення цього терміну пред'являють податківцям рішення судів про звільнення від сплати обов'язкових платежів, у тому числі ПДВ.

На підставі судових рішень зазначені фірми також не платять податки і збори з операцій із продажу товарів на митній території України, однак видають податкові накладні по ПДВ, що дає можливість їх контрагентам зменшувати податкові зобов'язання на суми ПДВ, які у бюджет не надходять, відзначає президент.

"Це, у свою чергу, обумовлює порушення конкурентних умов під час здійснення суб'єктами господарювання підприємницької діяльності, у тому числі на ринку нафти і нафтопродуктів", - констатує глава держави.

Президент вважає, що для врегулювання ситуації варто розглянути питання про нерозповсюдження норми закону "Про податок на додану вартість" (щодо надання податкових векселів на суму податкового зобов'язання по сплаті ПДВ) на операції з ввозу на митну територію України сирої нафти.

Ющенко пропонує прем'єрові "забезпечити здійснення відповідними центральними органами виконавчої влади аналізу рішення судів", на підставі яких зазначені підприємства звільняються від сплати в держбюджет обов'язкових платежів, і за результатами цього аналізу "вжити заходів по оскарженню відповідних рішень у порядку, установленому законом".

Листа, що стосується цієї ситуації, президент направив також генеральному прокуророві Олександру Медведьку.

Генпрокуратура повинна забезпечити аналіз відповідних судових рішень і за його результатами "вжити відповідно до законодавства вичерпні заходи для захисту інтересів держави".

Інформацію про проведену роботу президент очікує до 20 листопада поточного року.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування