"Патріарх" американської політики пропонує залишити Україну на одвірках НАТО

Четвер, 3 липня 2008, 09:19

Радник багатьох американських президентів, колишній чільник Тристоронньої комісії Генрі Кіссінджер вказує на російсько-українські суперечності як на одну з перешкод у налагодженні тіснішої стратегічної співпраці між Вашингтоном та Москвою.

Таку думку він висловлює на сторінках The International Herald Tribune, повідомляє Радіо "Свобода".

Американський політик вважає, що в порядку денному між США та Росією "стоять три головні питання – безпека, Іран та стосунки Росії з державами, які раніше були на її орбіті, особливо – з Україною".

Кіссінджер закликає США припинити розширення НАТО на Схід за умови "справжньої незалежності України". Тобто йдеться про зняття з порядку денного в НАТО надання Києву Плану дій для членства в Північноатлантичному союзі, передає радіо.

"Свобода" також зазначає, що стосовно виключення України з орбіти НАТО Кіссінджер сьогодні не поодинокий у США.

Так, відомий американський професор із Університету Нью-Йорка Стівен Коен закликає в той же час зі сторінок The International Herald Tribune, що "необхідно припинити розширення НАТО, поки альянс не дійшов до України", бо "в цьому разі може виникнути щось іще гірше за "холодну війну".

Водночас, і Кіссінджер, і Коен закликають майбутнього президента США ставитися до Росії як "до суверенної і великої держави з відповідними національними інтересами".

Так, Кіссінджер застерігає Вашингтон від "передчасних висновків" щодо політичних процесів у Росії.

Після своєї нещодавньої поїздки до Москви він вважає, що в російській владі відбувається перехід "від стадії консолідації до стадії модернізації" та є надія на створення відсутньої раніше в Москві "системи стримувань і противаг".

Відтак, на думку Кіссінджера, США мають дати Росії спокій у час важливого розмежування у владі в Кремлі, "пом’якшити офіційну риторику та дати Росії простір для відлагодження цієї системи".

Він переконаний, що час для "безпардонного втручання у сферу, яку росіяни вважають простором власної самосвідомості", минув, і така політика Вашингтона надалі не лише "суперечить моральним принципам" США, але й налаштовує більшість росіян проти Америки.

"Буде прикро, якщо така ситуація збережеться, оскільки сьогодні Росія переживає у багатьох напрямках один із найперспективніших періодів у своїй історії", - зауважує Кіссінджер, якого Радіо "Свобода" називає "патріархом" американської політики.

Кіссінджер прямо закликає США до тісної стратегічної співпраці з Москвою. І не лише тому, що обидві країни тримають 90% ядерного потенціалу світу, але й тому, що "основне завдання російської політики за (президента Володимира) Путіна полягало в пошуку надійного стратегічного партнера, і тут Америці надавалася перевага".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News