У Росії натякають, що за ЧФ можна не платити, а отримувати компенсації?

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 11:07

Багато країн не платять гроші за військові бази на території інших країн, а навпаки отримують кошти від держав-клієнтів, пише російське видання "Ведомости" у своїй редакційній статті.

Стаття написана у відповідь на слова лідера Партії регіонів Віктора Януковича про необхідність підвищення орендної ставки для Чорноморського флоту РФ у Криму, що зараз складає 100 мільйонів доларів на рік.

Видання пише, що ціна за базу на території іншої держави залежить від місця розташування і значимості об'єкту.

Так, за оренду космодрому в Байконурі Росія щорічно виплачує Казахстану 115 млн. дол., ще 20 млн. дол. - за оренду об'єктів ППО в Сари-Шагані, база ВМФ у сірійському порту Тартус обходиться близько в 4 млн. дол.

Західні держави по-різному розплачуються за перебування своїх військ. Великобританія не платить Кіпру за використання його землі ні пенсу - за умовами угоди бази вважаються суверенною британською територією.

США платить досить вибірково. Узбекистану за два роки оренди бази в Ханабаді виплатили 23 млн. дол., Киргизія в 2002-2006 роках за здачу аеропорту "Манас" одержувала щорічно 2 млн. дол., однак після наполегливих вимог Бішкека ціна була підвищена відразу в 75 разів: нинішня ціна - 150 млн. дол.

"Втім, куди важливіше інше", - відзначає видання. "Українські політики іноді думають про значні компенсації, що одержують місцеві влади в Західній Європі, Японії і Південній Кореї за використання їхніх земель під військові бази США".

Суми справді значні: 700 млн. дол. на японській Окінаві, 600 млн. дол. у Південній Кореї і 237 млн. дол. в Італії. Але платить ці гроші не Пентагон, а уряди держав, що приймають, стверджує редакція.

За її словами, "Росія теж може похвастатися безкоштовними базами в Білорусії, Таджикистані і Вірменії, однак, щоб не платити за оренду, Москві доводилося інвестувати в економіку цих країн значні суми".

"Москва навряд чи зможе переконати Київ у необхідності спільної оборони чорноморських берегів. А значить, їй треба заздалегідь продумати матеріальні вигоди, що видадуться Україні достатніми, щоб не вимагати виведення флоту із Севастополя", - пише видання.

За його словами, "збереження або ліквідація бази російського Чорноморського флоту в Севастополі, термін оренди якого спливає в 2017 році, - питання не стільки матеріальне і військове, скільки іміджеве".

"Вихід кораблів під андріївським прапором буде неприємною дипломатичною поразкою, особливо якщо пам'ятати про вітчизняну історію останніх 150 років. Росії доведеться докласти дуже багато сил, щоб зберегти бази в Криму", - вважає видання.

"Деякі політики вимагають, щоб Росія платила за кримські гектари за ринковою ціною - близько 750 млн. дол. на рік. У світовій практиці подібних прикладів немає. Але ясно, що українські політики, незважаючи на світову практику і незалежно від того, наскільки вони проросійські, будуть вимагати підвищення плати", - йдеться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування