Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК таки пропонують позичити гроші на вибори в Нацбанку

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 11:41

Міністр юстиції Микола Оніщук не виключає, що гроші на проведення виборів можуть бути взяті як позика в Нацбанку.

"Я впевнений, що рішення в той чи інший легальний спосіб буде знайдене", - сказав міністр в інтерв'ю "Україні молодій".

За його словами, такий прецедент вже був - під час виборів кінця 90–х років використовували позики, які надавалися Центральній виборчій комісії Національним банком.

"Про те, що існує можливість проведення виборів за рахунок позик, свідчить і одна з постанов Верховної Ради від 2 квітня 2007 року. Ви пам’ятаєте той весняний вечір, коли Президент оголосив про дострокове припинення Верховної Ради V скликання? Тоді народні депутати зібралися у ВР на засідання і серед іншого прийняли постанову, яка забороняла Нацбанку виділяти гроші ЦВК. Це не було випадково, це була реакція на досвід, який уже застосовували раніше", - сказав Оніщук.

"Безумовно, класичним рішенням проблеми є передбачення коштів у державному бюджеті. Хоча, як правник, я хочу вказати на одне протиріччя, яке виявилося непоміченим. президент, видаючи указ про дострокове припинення повноважень, позбавляє парламент можливості творити право", - зауважив міністр.

"З іншого ж боку, парламент має прийняти рішення про виділення коштів із бюджету на вибори, бо коли формується бюджет, то, зрозуміло, ніхто не може знати, чи будуть дострокові вибори, чи ні. Виникає колізія. Це означає, що в законодавстві має бути положення про те, що кошти на проведення дострокових виборів виділяються Кабінетом Міністрів саме із резервного фонду бюджету", - додав він.


На запитання, чи можуть бути оскаржені вибори, якщо їх таки призначать на 14 грудня, через те, що уже порушено законодавчі терміни, адже вибори проводяться протягом 60 днів після розпуску, Оніщук відповів:

"Підставою для оскарження результатів виборів — зокрема, за окремими виборчими дільницями — можуть бути лише факти, які викликають сумніви щодо реального волевиявлення громадян. Дефект форми — у даному випадку йдеться про організацію виборів, — як правило, завжди присутній".

"Але важливо, щоб не було дефекту волі — тобто таких порушень, які дають підстави вважати, що вибір громадян був деформований. Постає питання: якщо вибори відбудуться на 65 день, чи від цього волевиявлення громадян змінить свою природу? Ні. Чи перестане воно бути волевиявленням народу? Ні. Це якраз той випадок, коли дискусія можлива, але вона жодним чином не ставить під сумнів сам вибір громадян", - зазначив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування