У Великобританії вважають, що ПДЧ для України зарано

Середа, 8 жовтня 2008, 08:51

Великобританія ще не визначилася, чи підтримувати надання Україні ПДЧ на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в грудні.

Таку думку висловив британський експерт Крістофер Ленґтон "Німецькій хвилі".

Тому за його словами, візит президента України Віктора Ющенка до Лондона, який відбувся в понеділок, був важливим.

Британський військовий експерт припускає, що позиція уряду Гордона Брауна буде такою ж, як і більшості європейських країн. А вони, на його думку, після кризи на Кавказі, не схильні поспішати з ПДЧ для України.

"Україні ще зарано приєднуватися до ПДЧ. Тиск з боку США послабшав з наближенням в Америці президентських виборів", - каже Ленґтон.

Вирішальним фактором у скептичному ставленні європейських членів НАТО щодо України експерт лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень називає не спротив Росії, а внутрішньополітичні проблеми в Україні.

У зв’язку з цим Ленґтон вказав на те, що більшість українського населення й надалі не підтримує членство в НАТО, а політична криза не збільшує довіру до України в очах Заходу.

Натомість з Росією європейські країни готові сперечатися щодо України, каже Ленґтон.

Говорячи про побоювання на Заході, що в Україні можуть повторитися грузинські події Ленґтон сказав:

"Побоювання, що Росія може піти в Україні таким же шляхом дестабілізації досі існують. Скажімо, в Криму, де живуть багато етнічних росіян, захист яких Росія може використати як привід. Як швидко це може статися? Якщо вірити в існування стратегії, що Росія хотіла б вирішити ці проблеми до Олімпійських ігор у Сочі 2014 року, то це може статися вже незабаром. Особливо якщо Україна просуватиметься до НАТО".

"Росія знає, що як тільки Україна вступить до НАТО, будь-які дії на кшталт Південної Осетії викличуть за собою відповідь більш потужної військової сили. Не можна сказати, що російське втручання в Україні станеться вже найближчим часом, але можна сказати, що це можливо", - додав британський експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування