Ющенка, Тимошенко і Литвина просять обмежити недоторканність суддів

П'ятниця, 26 грудня 2008, 11:42

Заступник генерального прокурора, член Вищої ради юстиції Ренат Кузьмін пропонує обмежити суддівську недоторканність.

Він звернувся з відкритим листом, який містить прохання виступити з такою законодавчою ініціативою, до президента, прем'єр-міністра і глави Верховної Ради, пише "Комерсант-Україна".

Як сказав Кузьмін в інтерв'ю газеті, звернутися до них його змусила "негативна тенденція, що поширилася серед представників суддівського корпусу".

"Зараз деякі судді, користуючись своєю недоторканністю, роблять тяжкі злочини, але притягнути їх до відповідальності вкрай складно. У нас дуже багато таких фактів", - сказав він, навівши деякі з них.

"Наприклад, 22 травня цього року після 22.00 голова Каховського міжрайонного суду Крюковський, напившись, взяв автомат і почав розстрілювати родичів. Постраждали дві особи, у тому числі дитина. При цьому затримати голову суду, доставити його в міліцію не можна, зброю відібрати не можна, заарештувати теж не можна – у нього ж суддівська недоторканність! Порушується кримінальна справа, а інший суддя постанову про порушення справи скасовує", - розповів Кузьмін.

У якості ще одного прикладу він розповів про голову Миколаївського апеляційного госпсуду Коваля: "Місце для передачі хабара він призначив у парку, уночі. Оперативники бігали за ним, як за примарою, по лісу, а він гроші на ходу розкидав. До ранку збирали. Постанову слідчого про відсторонення його від посади він цинічно ігнорував".

"Кілька днів назад Верховна Рада дала згоду на затримання, і ми його нарешті заарештували. Але ж ми більше півроку ходили по судових інстанціях і намагалися довести, що суддя Коваль повинен сидіти на лаві підсудних, а судді скасовували постанови про порушення щодо нього кримінальних справ", - підкреслив Кузьмін.

Також він згадав голову Макарівського райсуду Київської області Дзюбу, що "незаконно засудила до позбавлення волі підлітка", через що той провів у місцях позбавлення волі 14 місяців, однак через "корпоративну етику" суд скасував постанову про порушення кримінальної справи щодо судді.

"У деяких суддів недоторканність породила відчуття всевладдя і безкарності, що перетворило судовий процес на фарс, що допомагає режисерам цього фарсу збагачуватися", - сказав Кузьмін, навівши різні факти хабарництва суддів.

На його думку, "суддівська недоторканність має бути, але стаття закону повинна звучати так: "Судді під час відправлення правосуддя недоторканні".

"Тобто коли суддя ім'ям держави відправляє правосуддя, коли він у судовому засіданні розглядає справу, знаходиться під час виконання службових обов'язків, у мантії, – він недоторканний, він святий. Але коли робочий день закінчився, суддя вийшов з кабінету, взяв у руки автомат і хуліганить на дорогах, то яка тут може бути недоторканність? [...] Він звичайний злочинець, а не суддя, і має сидіти у в'язниці", - підсумував заступник генпрокурора.

Телекритика

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News