У Ющенка бачать, як Тимошенко веде до білоруського сценарію

Понеділок, 9 лютого 2009, 13:04

Заступник глави секретаріату президента Андрій Кислинський наголошує, що тон, яким оточення прем'єра спростовує факт таємних переговорів щодо надання Росією кредиту, підтверджує, що Тимошенко свідомо штовхає Україну в боргову та економічну кабалу.

"Росія ще до початку перерахування кредитних коштів вимагатиме жорстких гарантій - від застави майна до пільгового продажу держпідприємств. Таким чином Росія по суті поверне собі цей кредит ще до того, як надасть його Україні", - зазначив Кислинський .

"За прем'єра Тимошенко Україна може повторити сценарій Білорусі, яка під борговим тиском Росії втратила контроль над власною газотранспортною системою та низкою стратегічних підприємств", - зауважив Кислинський.

Він нагадав, що тоді "Росія спочатку різко підвищила ціни на газ для Білорусі, а коли в країні почались проблеми з бюджетом та економікою, Москва "люб'язно" запропонувала обміняти дешевий газ на білоруську трубу".

"Далі боргова петля затягувалася: "газова" залежність змінилася "кредитною", - нагадав Кислинський.

Він зазначив, що в 2007 році Росія навідріз відмовилась переглядати газову угоду з Білоруссю.

"Натомість запропонувала кредити в обмін на пільговий продаж білоруських підприємств інвесторам з РФ. Зрештою, наприкінці 2007 р. Білорусь у Москві підписала угоду про держкредит на $1,5 млрд., а три місяці тому - ще на $2 млрд.", - нагадав Кислинський.

"Тимошенко не може не знати про трагічний досвід сусідів, - зазначив заступник глави секретаріату.

А.Кислинський підкреслив, що навіть ті окремі моменти таємних переговорів, які стали відомі громадськості завдяки вільній пресі, повинні насторожити суспільство.

"Зокрема, в обмін на кредити Росія вимагає ратифікації угоди про "нульовий варіант", визнання Україною частини боргів СРСР, вирішення спірних, на думку російської сторони, питань з власністю на території України, у т.ч. продовження перебування Чорноморського флоту РФ", - уточнив заступник він.

"Не виключено, що далі у списку - передача Росії контролю над українською трубою, пільгова приватизація стратегічних українських підприємств. Вже зараз російська сторона виявила зацікавленість до "Укртелекому", "Енергоатому", "Одеського припортового заводу" та "Промінвестбанку", - додав він.

Кислинський переконаний, що прем'єр невідкладно повинна прозвітувати громадськості про реальні умови "московського" кредиту, а також про всі таємні переговори з Кремлем, які Тимошенко веде протягом останнього часу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...