Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна нагадала Росії, що не вказує їй, як шанувати Петра І і Катерину ІІ

Субота, 16 травня 2009, 16:48

Історія має бути предметом неупередженого вивчення, а не інструментом інформаційних кампаній – це в інтересах як українського, так і російського народів.

Так посол України в Росії Костянтин Грищенко прокоментував заяву МЗС Росії з приводу вшанування Україною гетьмана Івана Мазепи.

"Останнім часом всіх в Україні вкрай непокоїть тенденція до істотного погіршення ставлення росіян до українців, формування в суспільній уяві громадян РФ образу України як ворожої держави", - зауважив посол.

"Вражають соціологічні дані російської компанії Левада-центр, які показали, що в січні-лютому цього року вже 62% росіян зізнавалися у своєму негативному ставленні до України. В той же період 91% українців заявили про своє позитивне відношення до Росії", - уточнив Грищенко.

Посол припускає, що "коріння різкого посилення антиукраїнських настроїв в РФ в останні роки криються в інформаційній кампанії проти нашої держави, яку послідовно ведуть російські ЗМІ, штучно створюючи в свідомості широких мас росіян негативний образ України".

"Особливо деструктивним є тенденційне трактування історичних подій, упереджене висвітлення непростих спроб українського суспільства відверто та відкрито оцінити минуле своєї країни", - додав він.

"Зрозуміло, що постать Івана Мазепи в силу століть царської, а потім і радянської пропаганди, неоднозначно сприймається в Росії", - зауважив Грищенко.

"Але так само неоднорідними є в українському суспільстві оцінки таких історичних діячів як Петро І та Катерина ІІ, які знищили козацькі свободи, ліквідували автономію українських земель, закріпачили мільйони українців", - звертає увагу посол.

Але, за його словами, "принципова різниця полягає в тому, що в Україні спокійно ставляться до шанування цих постатей Російською державою та суспільством і не намагаються нав’язати своє бачення і свою оцінку, що, мабуть, є однієї з причин все більш зростаючого дисбалансу у сприйнятті нашими народами один одного".

"В інтересах як українського, так і російського народів, щоб історія була предметом уважного та неупередженого вивчення, а не інструментом інформаційних кампаній. Впевнений, двом державам та їх зовнішньополітичним відомствам є про що дискутувати поза межами подій минулих століть", - додав посол.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...