Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РНБО придумала доктрину інформаційної безпеки України

Понеділок, 25 травня 2009, 14:01

Апарат Ради Національної безпеки і оборони України завершив підготовку проекту Доктрини інформаційної безпеки України.

Проект розроблявся на виконання рішення РНБО від 21 березня 2008 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки України", яке було введене в дію указом президента 23 квітня минулого року, повідомляє "Телекритика".

Як сказано в проекті доктрини, основною метою її реалізації є створення розвиненого інформаційного простору в державі і захист національного інформаційного суверенітету.

Для цього необхідна всебічна державна підтримка національного виробника інформаційного продукту та телекомунікаційного обладнання, національних операторів телекомунікацій, зокрема створення нормативно-правових, фінансових, фіскальних та інших передумов, необхідних для успішної конкуренції на світових та національному ринках надання інформаційних та телекомунікаційних послуг, сказано в документі.

Доктрина передбачає три основні напрями забезпечення національного інформаційного суверенітету: законодавче визначення стратегічних шляхів розвитку та захисту національних ринків інформаційних та телекомунікаційних послуг на основі єдиної державної політики; формування норм, засад і меж діяльності зарубіжних та міжнародних суб'єктів в національному інформаційному просторі; визначення та захист національних інтересів в світовому інформаційному просторі та міжнародних інформвідносинах.

Забезпечення інформаційної безпеки України, за документом, ґрунтується на принципах: свободи створення, збирання, зберігання, використання та поширення інформації; забезпечення достовірності, повноти та неупередженості інформації; обмеження доступу до інформації виключно на підставі закону; гармонізації особистих, суспільних і державних інтересів; профілактики та нейтралізації правопорушень в інформаційній сфері; економічної доцільності; гармонізації українського і міжнародного законодавства в інформаційній сфері; пріоритетності національного інформаційного продукту.

В інформаційній сфері вирізняються життєво важливі інтереси особи, суспільства й держави.

При цьому під останніми мається на увазі: недопущення інформаційної залежності та блокади України, інформаційної експансії з боку інших держав та міжнародних структур; ефективне функціонування механізму взаємодії органів державної влади та інститутів громадянського суспільства при виробленні, реалізації та коригуванні державної політики в інформаційній сфері; побудова та розвиток інформаційного суспільства як необхідної передумови конкурентоспроможності України; формування позитивного іміджу України; інтеграція України в світовий інформаційний простір тощо.

В доктрині визначаються реальні та потенційні загрози інформаційній безпеці України, а також засади державної політики для забезпечення такої безпеки. Її положення можуть уточнюватися і доповнюватися відповідно до змін обстановки, характеру і змісту загроз національній безпеці України в інформаційній сфері.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування