Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Український тиждень" просить Ющенка і Тимошенко захисти його від тиску

Вівторок, 26 травня 2009, 12:33

Керівництво і працівники журналу "Український тиждень" заявляють про спробу адміністративного тиску на видання збоку державних органів.

Про це йдеться у листі керівників і журналістів видання на адресу президента Віктора Ющенка, прем’єра Юлії Тимошенко, спікера Володимира Литвина і голови комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради Ганни Герман.

Працівники "Українського тижня" заявляють, що впродовж останнього місяця щодо журналу ведеться "безпрецедентна кампанія тиску" і здійснюються "наполегливі спроби його дискредитації".

"Кульмінацією цього наступу стало перше наразі підключення до цього процесу органу державної влади: комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради звернувся до СБУ з вимогою провести перевірку в нашій редакції", - сказано у заяві.

Приводом для такого звернення, за словами представників колективу УТ, стало "сміховинне, нічим і ніким не доведене звинувачення в шпигуванні (з боку кого й, головне, навіщо?) за електронним листуванням журналістів "Українського тижня".

"Ми вимагаємо негайно припинити адміністративний тиск на наше видання. Зі свого боку в разі невжиття заходів ми залишаємо за собою можливість звернутися по допомогу й підтримку до міжнародних інституцій попри розуміння того, що це навряд чи сприятиме авторитету нашої держави в світі", - сказано у заяві.

У листі також йдеться про те, що останнім часом керівництву видання почали надходити анонімні телефонні погрози та вимоги його закрити.

"Мали місце ніяк не анонімні, а цілком персоналізовані дзвінки керівникам проекту з секретаріату президента, а деяким журналістам – зі Служби безпеки із порадами "змістити акценти" в матеріалах журналу", - сказано у ньому.

Керівництво УТ припускає, що їхній "журнал свідомо послаблюється", щоб в якийсь момент "зробити власникам "пропозицію, від якої неможливо відмовитися" й задешево отримати напередодні передвиборчих жнив готовий інструмент впливу...".

"Доведеться повторити те, що вже було сказано для вужчої аудиторії: "Український тиждень" – чи не єдине видання, що не належить жодній політичній силі, не пов’язане жодними партійними, бізнесовими чи особистими зобов’язаннями, а отже є зразком бездоганно незалежної журналістики...", - йдеться у листі.

Документ підписали шеф-редактор "Українського тижня" Юрій Макаров, головний редактор Сергій Литвиненко, генеральний директор Микола Шейко, голова редакційної ради Роман Цуприк, журналісти та працівники журналу, всього 34 підписи.

Як відомо, у січня між керівництвом та колективом УТ виник конфлікт через звільнення головного редактора Романа Кульчинського та його заступника Павла Солодька.

Пізніше керівництво звільнило ще кількох журналістів - Сергія Гузя, Анатолія Бондаренка, Анну Бабінець. Згодом ці журналісти заявили про встановлення на 24 редакційних комп'ютерах програми-шпигуна, за допомогою якої велося стеження за особистою перепискою журналістів. У керівництві журналу цю інформацію спростували.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування