"Міжнародна амністія" радить владі України не давати "імунітету" злочинцям

Четвер, 28 травня 2009, 09:39

Міжнародна правозахисна організація "Amnesty International" відзначає в Україні тортури в місцях позбавлення волі, напади на расистському ґрунті і безкарність винних у порушенні прав людини.

В оприлюдненому щорічному звіті про ситуацію з правами людини у світі "Міжнародна амністія" робить висновок, що дедалі більше людей у світі загалом потерпають від браку безпеки, несправедливості і приниження гідності.

Міжнародна правозахисна організація вказує, що світова економічна криза також завдала серйозного удару по правам людини. Економічна криза означає нестачу харчів, роботи і житла, але також зростання нерівності, ксенофобію й репресії, заявила генеральний директор "Міжнародної Амністії" Айрін Хан, представляючи звіт.

На її думку, державні органи не змогли захистити людей від економічних потрясінь, хоча влада і бізнес повинні визнавати економічні і соціальні права, включно з правом на їжу та охорону здоров’я. Хан закликає владу більше дбати про інтереси найбільш незахищених верств населення, передає Радіо "Свобода".

Стосовно України "Міжнародна Амністія" передовсім стривожена нападами на расистському ґрунті. За оцінкою оглядачів, деякі українські офіційні особи не усвідомлюють серйозності проблеми, яку ще підживлює брак політичної волі подолати ксенофобію і недосконалість законів.

Для того, щоб зупинити прояви ксенофобії, міжнародні спостерігачі радять Україні, зокрема, змінити 161 статтю Карного кодексу, щоб було легше покарати всіх, хто роздмухує міжнаціональну ворожнечу. Крім цього, визнати серйозність подібних діянь, бо інакше, як мовиться в звіті, злочинці фактично здобули імунітет.

"Міжнародна Амністія" також закликає Україну перестати видворяти шукачів притулку, які наражаються на небезпеку в себе вдома.

Експерти "Амністії" зазначають – українська влада не вжила адекватних заходів у відповідь на зростання кількості расистських нападів.

А "біженцям та шукачам притулку загрожувало примусове повернення", українська влада не зважала на правила розгляду прохань про надання притулку - сказала виконавчий директор "Міжнародної Амністії" в Україні Тетяна Мазур "Німецькій хвилі".

За її словами, особливе занепокоєння викликають тортури та жорстоке поводження під час утримання під вартою в міліції. З цим погоджуються і в Українській Гельсінській спілці, за підрахунками якої кожен 14-ий житель України зазнавав катувань з боку міліціонерів і лише за останній рік таких випадків було майже 100 тисяч.

Міжнародні правозахисники звертають увагу на свідчення, коли з підозрюваних вибивають зізнання силою, а скарги з цього приводу не розслідуються.

Мазур зазначає: держави дуже часто за власним бажанням вирішують, яких прав людини вони будуть дотримуватися, а які – придушувати, і Україна не виняток.

Однією з головних проблем у царині прав людини в Україні "Міжнародна амністія" називає те, що особи, винні у порушенні прав людини, залишаються без покарання.

Організація нагадує про справу Георгія Гонгадзе, наголошуючи, що організатори вбивства журналіста у 2000 році досі не сіли на лаву підсудних.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування