Тимошенко пояснили, що подарунок Путіна "Нафтогазу" – сир у мишоловці

Четвер, 28 травня 2009, 11:48

Рахункова палата висловлює стурбованість списанням Кабміном боргів НАК "Нафтогаз" на суму 20 мільярдів гривень, а також управлінням компанією в ручному режимі.

Про це йдеться в прес-релізі відомства.

Рахункова палата провела аудит фінансово-економічної діяльності НАК за 2006-2008 роки.

Відповідно до звітності, "за останні три роки, компанія "Нафтогаз України" щорічно стійко нарощує чистий прибуток, що складає 16,3 млрд. гривень".

"Але існує рівнобіжний процес нічим не обґрунтованих списань штрафів, пені, неустойок, податкових платежів. За три роки урядом і податковими органами було списано 20 млрд. гривень і ще 14,2 млрд. гривень розстрочено на майбутній період", - говориться в повідомленні.

"До щедрих подарунків фінансів компанії від Кабінету Міністрів варто додати і суму 3,7 млрд. гривень недоотриманих дивідендів від її діяльності в держбюджет країни і 8,7 млрд. гривень з того ж держбюджету на компенсацію різниці між закупівлею і продажем природного газу населенню", - відзначають у Рахунковій палаті.

І з урахуванням тільки цих фінансових "фокусів" можна реально говорити про прибутковість роботи компанії, з огляду на те, що за три роки її валовий оборот коштів перевищив 150 млрд. гривень.

"Таким чином, найбільша державна компанія в країні працювала на себе. Інтереси держави, питання енергетичної безпеки країни залишалися поза полем зору всіх органів влади", - відзначає глава Рахункової палати Валентин Симоненко.

Він наголошує, що незважаючи на те, що НАК підпорядкований Мінпаливенерго, де-факто, реальним керуючим Компанії всі останні роки є керівництво Кабінету Міністрів України, а фактично особисто прем'єр-міністр.

"І не суть важливо, як звучить його прізвище, а за останні три роки їх було троє. Керівництво Компанією здійснюється в ручному режимі, що перетворило її в непідконтрольну нікому "державу в державі"...Рішення з питань, пов'язаних з функціонуванням Компанії, часто приймаються не з урахуванням економічної доцільності, а виходячи з політичних розумінь", - відзначає Симоненко.

Він також вказав на те, що "сьогоднішній панський подарунок прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна, що обчислюється в сумі близько 2 млрд. дол. США (за невиконання зобов'язань по закупівлі передбаченого контрактом обсягу газу), у найближчому майбутньому може обернутися безкоштовним сиром у фінансовій мишоловці".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...