Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Східне партнерство" створить 4 платформи – і "жодних месиджів Москві"

Понеділок, 4 травня 2009, 20:03

У Європейському Союзі зазначають, що "Східне партнерство" створене для східних сусідів ЄС, а не спрямоване проти Росії – негативна реакція Москви на "Східне партнерство" є проблемою Росії.

Про це сказало агентству "Інтерфакс" джерело в Раді ЄС у понеділок у Брюсселі, напередодні саміту, який відбудеться 7 травня в Празі.

"Східне партнерство – не альянс, не ліга країн, і не сфера впливу, яку ЄС хоче створити. Країни (учасники "СП") уже мають амбіції наблизитися до ЄС, їхні громадяни цього хочуть, і це - економічна реальність. "Східне партнерство" не спрямоване проти Росії, але створене для наших східних партнерів", - сказало джерело.

"Створюючи "Східне партнерство", ми не посилаємо жодних месиджів Москві, ми просто хочемо мати гарні відносини з Україною та іншими східними сусідами. А негативна реакція з боку Москви – це їхні проблеми, а не наші", - додав співрозмовник.

Очікується, що за підсумками саміту буде прийнята декларація. За словами чиновника, її основою є вже прийняті і схвалені ЄС документи щодо "Східного партнерства". "Не буде ніяких гарячих питань. Буде business as usual – те, що ми погодили раніше, має бути погоджене з нашими партнерами", - підкреслив він.

У той же час джерело в Європейській комісії повідомило, що для роботи в рамках "Східного партнерства" буде створено чотири платформи: перша - у сфері управління й верховенства права; друга - економічна інтеграція і регуляторна сфера; третя - питання енергетичної безпеки і четверта - контакти між людьми.

"Щойно Партнерство буде формально розпочате, ми маємо намір якомога швидше завершити створення цієї структури для багатостороннього рівня. Для кожної з платформ у нас уже є координатори", - додав він.

Чиновник пояснив, що ці чотири платформи будуть структурою для співпраці на багатосторонньому рівні "Східного партнерства", саміти якого будуть проводитися кожні два роки, а міністри закордонних справ будуть зустрічатися щорічно.

"Ідея "Східного партнерства" полягає у тому, щоб реформи (у країнах - учасниках партнерства) привели їх ближче до європейської моделі. Це також дасть можливість Європейській комісії представити цим країнам європейське рішення. Це - можливість на багатосторонній основі пояснити, що таке Європа", - зазначив він.

"Ми також сподіваємося, що питання, які будуть покладені на стіл партнерами, будуть такими, що відображуватимуть їхню стурбованість і зобов'язання. Наприклад, ми обговорюємо з Україною угоду про асоціації, яка призведе до зобов'язань з української сторони в плані виконання низки заходів у регуляторній сфері", - сказав співрозмовник.

Разом із тим, за його словами, центральним елементом партнерства будуть двосторонні контакти, ключовими елементами яких стануть досягнення європейських стандартів в економічній, політичній сферах і перспектива лібералізації візового режиму. "Четвертий елемент для двосторонньої співпраці лежить у сфері енергетичної безпеки", - додав він.

Як відомо, 20 березня на самміті ЄС затвердив Східне партнерство, розраховане на Україну, Грузію, Вірменію, Азербайджан, Молдавію і Білорусь. Офіційно ініціатива буде розпочата на спеціальному саміті Східного партнерства 7 травня у Празі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування