У ПАРЄ затягують вирішення важливого для України питання через "регіонала"?

Понеділок, 4 травня 2009, 21:27

Профільний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи затягує розгляд питання про обрання нового судді від України в Європейський суд із прав людини.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив народний депутат від БЮТ, член української делегації в ПАРЄ Валерій Писаренко у понеділок.

При цьому він не виключає, що це пов'язано з наміром включити до списку кандидатів на цю посаду народного депутата від Партії регіонів Сергія Головатого.

"Рада Європи сама себе поставила в скрутне становище, коли відмовилася приймати другий список кандидатів на посаду судді, який Україна представила у відповідності зі своїми внутрішніми процедурами... Напевно, у силу політичних обставин, у другий список не потрапило прізвище Сергія Головатого", - сказав Писаренко.

При цьому він нагадав, що раніше Україна відкликала перший список кандидатів, серед яких був Головатий.

Крім того, депутат зазначив, що якщо юридичний підкомітет юридичного комітету ПАРЄ продовжуватиме наполягати на включенні в список кандидатури Головатого, то Україна може звернутися за роз'ясненням до Ради Європи.

"Це вже робили інші країни. І тоді Рада Європи по нашій проблемі повинна дати однозначне роз'яснення і поставити крапку в цьому питанні", - додав Писаренко.

Депутат нагадав, що право формувати список кандидатів на посаду суддів Європейського суду має президент і Міністерство юстиції. У свою чергу Мін'юст створює комісію, яка формує список таких кандидатів.

Як відомо, 20 грудня 2007 року Київ направив новий список із трьох кандидатур на цю посаду, який був визначений конкурсною комісією, створеною указом президента N869/2007. Україна наполягає на тому, щоб саме цей список був розглянутий у рамках ПАРЄ.

У першому списку були прізвища Головатого, Ганни Юдковської і Василя Мармазова, який потім відкликав свою кандидатуру. В другому списку є імена Мармазова, Юдковської і нинішнього судді від України ad hoc Станіслава Шевчука.

Раніше голова української делегації у ПАРЄ, депутат від Партії регіонів Іван Попеску заявив, що ПАРЄ може позбавити українську делегацію повноважень через проблеми з поданням кандидатур на посади суддів Європейського суду з прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News