Лавринович хоче заспокоїти людей, які вважають себе "посланниками Бога"

П'ятниця, 8 травня 2009, 13:15

Перший віце-спікер Олександр Лавринович заявив, що в Україні "не треба заспокоювати суспільство, а потрібно заспокоїти кількох людей, які отримали державні повноваження і подумали, що вони посланники Бога на землі".

Про це він сказав в інтерв’ю газеті Голос України.

"Те, що президент і очільник уряду демонструють протягом п’яти років зневагу до права, в тому є їхня спорідненість і головна причина того, що ми маємо в країні. Якщо одна особа раптом змагається за те, щоб бути в державі і президентом, і прем’єр-міністром, друга особа вважає, що наявність інституту президента є помилковою або зайвою, то маємо той результат, який є", - зазначив віце-спікер.

"Якщо вищі очільники країни абсолютно спокійно можуть нехтувати всіма законами, то чому це від пересічних громадян мають вимагати, щоб вони були законослухняними і все виконували. Сьогодні Україна — це держава безвідповідальності і безкарності", - переконаний Лавринович.

Також, він висловився проти ухвалення нової Конституції.

"Ми маємо Основний Закон країни. Ми повинні його вдосконалювати відповідно до вимог часу і особливо нині, коли у нас створено додаткову проблему після 2004 року", - сказав Лавринович.

"Тому ми маємо вже не просто поліпшити, а в нас є необхідність привести її до нормального вигляду, щоб не було джерела додаткових проблем в Україні, які, на превеликий жаль, сьогодні є через конфліктність окремих норм Основного Закону", - заявив віце-спікер.

На його переконання, "якщо хтось з волі однієї людини хоче проводити референдум по новій Конституції, я просив би їх протверезитися трошки і зрозуміти, що в державі є багато людей, які захищатимуть свою країну і її конституційний лад".

Торкаючись досвіду європейських країн щодо проведення референдумів загальнонаціонального та місцевого рівнів, Лавринович зазначив: "Європейський досвід свідчить, що на місцевому рівні ефективним інструментом виступають референдуми, коли громадяни вправі ухвалювати рішення, які впливають на їхнє життя".

"Практика загальнонаціональних референдумів достатньо різна, але велика кількість країн мають і сумний досвід таких референдумів. Всі диктатури якраз утверджувалися на референдумах. Це Іспанія, Німеччина. Франко і Адольф Гітлер проводили референдуми, щоб встановити авторитарне правління", - нагадав він.

Разом із тим, Лавринович висловив переконання в тому, що в Україні давно виникла необхідність нової редакції закону про референдум.

Також Лавринович додав, що відповідно до чинного закону, "є інституції, які мають забезпечити проведення референдуму, але які вже давно не існують в природі. Крім того, там є норми, які суперечать Конституції".

Водночас, зазначив політик, є ще одна причина - бажання чинного президента ухвалити на референдумі нову Конституцію.

Лавринович нагадав, що новий законопроект про референдум восени минулого року був схвалений у парламенті у першому читанні. Зараз, сказав він, цей законопроект готується до розгляду у другому читанні. При цьому віце-спікер висловив сподівання, що "з’явиться політична воля для того, аби такий закон в Україні з’явився".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування