У Львові хочуть перепоховати Бандеру, Петлюру і "пантеон героїв"

Середа, 2 вересня 2009, 11:19

Львівська облорганізація Української народної партії пропонує перепоховати деяких діячів національного руху, похованих за кордоном.

Зокрема, 1 вересня вона виступила з ініціативою про перепоховання в Україні Степана Бандери, Євгена Коновальця, Симона Петлюри та інших, пише "Комерсант-Україна".

На думку депутата Львівської облради Юрія Візняка (УНП), українська влада зобов'язана підтримати цю ідею.

"Варто подумати над створенням національного "Пантеону Героїв", який би став центром паломництва українців-патріотів", - вважає Візняк.

А депутат облради, голова комісії зі зв'язків з українцями за кордоном Володимир Шуркало (УНП) сказав, що для цієї ідеї потрібно зробити ще дуже багато чого.

"Ми поки не знаємо, що думає про це українська діаспора і як поставляться до перепоховання родичі героїв: адже без їхньої згоди проект неможливо реалізувати", - уточнив він.

Ініціатори звернення до президента Віктора Ющенка, яке може бути розглянуте на найближчій сесії облради, розраховують на підтримку з боку правих сил, таких як "Свобода", "Пора" та "Наша Україна".

"Що стосується БЮТ, то вони приймають рішення за дзвінком із Києва, тому їхній голос під сумнівом", - сказав Шуркало.

На думку лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, ідея дуже правильна.

"Але спочатку президент повинен підписати указ про визнання воїнів УПА, присвоїти Степану Бандері звання Героя України, а вже потім зайнятися перепохованням. Сподіваюся родичі дадуть згоду", - зазначив він.

У "Нашій Україні" не проти самої ідеї, але, як сказав депутат облради Олександр Старовойт, "поки у Києві чи у Львові не буде створено "Пантеон Героїв", усі розмови про перепоховання передчасні".

Львівські комуністи ставляться до цього негативно. Заступник голови антифашистського комітету Львівської облорганізації КПУ Олександр Калинюк заявив:

"Не бачу причин для перепоховання, бо ці люди – зовсім не герої і завдали шкоду й українському народу, й іншим, наприклад – польському. Крім того, це викличе черговий розкол у суспільстві".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування