Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну підтримали у конфлікті з Румунією

Четвер, 24 вересня 2009, 13:53

Комітет із впровадження Конвенції з транскордонного впливу на довкілля погодився з аргументами України у конфлікті з Румунією щодо забруднення дельти Дунаю.

Такий результат засідання Комітету, який 16-17 вересня у Женеві заслухав обидві сторони, передає Радіо "Свобода".

Найближчим часом він виробить рекомендації про те, як саме Румунія має усунути свої екологічні порушення.

Якщо вона їх проігнорує, то їй загрожують міжнародні санкції, каже член української делегації у Женеві, координатор Конвенцїі Еспоо (про транскордонний вплив на довкілля) в Україні Володимир Бучко.

"Комітет має повноваження винести попередження уряду за невиконання Конвенції, а по-друге, припинити міжнародний договір відносно тієї сторони, яка вже його порушила", - каже координатор Еспоо.

Раніше Україна ініціювала міжнародне розслідування щодо забруднення Румунією дельти Дунаю. З цієї ріки Україна отримує 8% всієї питної води, тож її екологічний стан - питання національної безпеки.

За останні роки українські прикордонники зняли на відео понад 270 випадків скидання з румунських кораблів забрудненого намулу у прикордонних водах. Через такі дії головне гирло Дунаю – Кілійське – міліє, а вміст важких металів та хлорорганічних сполук у ньому збільшився уп’ятеро, показують дослідження Мінприроди.

За Конвенцією Еспоо, підписаною обома державами, Румунія мала узгодити ці роботи з Україною, наголошує посол з особливих доручень МЗС України Олексій Шовкопляс.

"Румунська сторона веде активні днопоглиблювальні роботи у своїх каналах гирла Дунаю – Сулинському та Свято-Георгіївському, і весь піднятий ґрунт скидає у Кілійське гирло, тобто прикордонні води. Це великі обсяги ґрунту, до того ж – екологічно забрудненого, у тому числі й важкими металами", - зазначає посол.

У травні Румунія теж висувала екологічні претензії до України. Тоді Комісія конвенції з транскордонного впливу заборонила продовжувати днозаглиблювальні роботи в українському гирлі Бистре. Однак українці вели ці роботи за 15 кілометрів від кордону, а румуни, як свідчить відео, скидають ґрунт за 200 метрів від нього.

Шовкопляс вважає, що протистояння викликане прагненням Румунії відновити монополію на транзит суден через Дунай. Нині вже половина кораблів ідуть із Дунаю до Чорного моря через українське гирло, і до того ж сплачують у 5 разів менше мито.

МЗС Румунії однак вважає: "Все, в чому Україна звинувачує Румунію, не є порушенням міжнародних угод в рамках Конвенції Еспоо, оскільки вона передбачає заглиблення дна".

Між тим, за словами заступника міністра охорони довкілля України Дмитра Гурського, завдяки Женевській зустрічі з транскордонного впливу урядовці двох країн попередньо домовились про спільний екологічний моніторинг гирла Дунаю, на який Румунія не погоджувалася упродовж останніх 3-х років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: