Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна опустилася у свободі слова, але "стабільна"

Середа, 21 жовтня 2009, 09:48

Європа більше не є суцільним зразком у галузі дотримання свободи слова, а в Україні становище з нею відносно стабільне.

Такого висновку дійшла неурядова організація "Репортери без кордонів", яка відстежує, як працюють журналісти в різних куточках світу, передає Радіо "Свобода".

Новий рейтинг, який стосується подій від вересня минулого року до початку цієї осені, оприлюднили у вівторок у Парижі.

За даними звіту, Україна за рівнем свободи слова посідає 89 місце у світі, на дві сходинки нижче, ніж торік.

Ельза Відал, яка керує в "Репортерах без кордонів" відділом Європи і колишнього Радянського Союзу, в інтерв’ю Радіо "Свобода" привітала поступ у справі розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, маючи на увазі затримання генерала Олексія Пукача і повідомлення про те, що знайшли череп убитого журналіста.

З іншого боку, за її словами, в Україні є й тривожна тенденція.

"Ми отримали інформацію про випадки цензури і напади на журналістів. Це погіршило загальну картину. Якщо все врахувати, то становище відносно стабільне. Єдина інша пострадянська держава (за винятком країн Балтики), де ситуація ліпша, ніж в Україні, це Грузія", - каже Відал.

Росія ж у цьогорічному рейтингу "Репортерів без кордонів" опустилася на 153 місце, гірше ніж у Білорусі, – і це вперше. Якщо Мінськ послабив тиск на пресу, намагаючись поліпшити відносини з Євросоюзом, то у Росії й далі вбивають журналістів і правозахисників, а ті, хто скоїв ці злочини, залишаються безкарними, каже правозахисниця.

Вперше серед зразкових держав у дотриманні свободи слова стало менше європейських. Серед 20 лідерів нині лише 15 держав старого континенту, порівняно з 18-ма рік тому.

Як і раніше найкраще становище зі свободою слова у Данії, Фінляндії, Ірландії, Норвегії й Швеції. Погіршилося становище у Болгарії (68 місце) та Італії (59 місце), де відзначено напади на журналістів і спроби впливу організованої злочинності на їхню діяльність. Також в Італії є "структурна проблема" – конфлікт інтересів між прем’єром, який водночас є медіа-бізнесменом, і ЗМІ.

Франція на 43 місці, там на журналістів тиснули згори і заарештовували, були обшуки в офісах мас-медіа. А рейтинг США покращився – за рік із 40-го місця підскочив на 20-те, хоча "Репортери" стурбовані тим, як США ставляться до преси в Іраку й Афганістані.

Найгірше становище зі свободою слова, за оцінкою "Репортерів без кордонів", нині в Ерітреї (останнє 175 місце), Північній Кореї і Туркменистані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування