Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білоконя "Інтерпол" таки не шукав. Відомство використали?

Середа, 24 березня 2010, 10:21

Екс-міністр внутрішніх справ України Микола Білоконь не розшукувався "Інтерполом".

Про це сказав екс-керівник українського бюро "Інтерполу" Ростислав Вергелес в інтерв'ю "Сегодня", підтверджуючи твердження самого Білоконя.

"Микола Білоконь сказав вам правду. Інтерпол його справді ніколи не шукав", - сказав Вергелес.

"Насамперед, тому що оголосити людину у розшук можна лише в тому випадку, якщо проти неї винесено постанову про притягнення до кримінальної відповідальності в якості обвинувачуваного. А проти Миколи Білоконя кримінальної справи не було", - пояснив він.

Коментуючи інформацію про міжнародний розшук Білоконя, яка з'являлася у ЗМІ, Вергелес розповів: "У квітні 2005 року мене викликав один із заступників міністра внутрішніх справ і запитав: скільки треба часу, щоб відправити запит по Білоконю каналами Інтерполу? Я відповів, що ця процедура забере усього декілька годин".

"Він зрадів, комусь подзвонив і сказав: негайно запускайте в пресу інформацію про те, що Інтерпол почав перевірку у відношенні Миколи Білоконя. Після чого усно (без оформлення документів!) наказав мені готувати звернення в російське бюро Інтерполу з приводу перевірки всіх можливих аспектів життя екс-міністра", - заявив колишній керівник бюро "Інтерполу" в Україні.

"Декілька хвилин я перебував у шоці. Потім отямився і зрозумів: замість того, щоб шукати справжніх злочинців, ми відпрацьовуємо політичне замовлення. Простіше кажучи, формуємо навколо колишнього високопоставленого чиновника негативну громадську думку", - згадав Вергелес.

"При цьому підстав для збору компрометуючої інформації щодо Білоконя (та ще й із використанням системи Інтерполу!) у нас немає – адже навіть кримінальна справа не порушувалася. Тому проводити перевірку я не став. Тим більше, що цим питанням більше ніхто не цікавився", - додав він про події 5-річної давнини.

Утім, запит щодо Білоконя до Росії усе ж послали: "Хтось його відправив і підписав. Хто саме, я вже не пам'ятаю", - сказав Вергелес.

"А через якийсь час із МВС РФ прийшла відповідь. У цьому документі росіяни, по суті, тикнули нас носом у невиконання міждержавних міліцейських домовленостей", - зазначив экс-голова українського бюро "Інтерполу".

"По-перше, як я вже говорив, ми не мали права розшукувати Миколу Білоконя. По-друге, сам запит, із погляду міжнародного права, був оформлений неграмотно. Але керівництво міністерства на зауваження колег не відреагувало", - додав він.

Водночас, за словами Вергелеса, інші високопоставлені чиновники, які покинули Україну – екс-голова ДУС Ігор Бакай, колишній перший заступник голови СБУ Володимир Сацюк і екс-мер Одеси Руслан Боделан – усе ж таки були в розшуку.

"Були. Оскільки проти них були порушені кримінальні справи за підозрою в перевищенні службових повноважень і розтраті бюджетних коштів", - сказав він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...