Голова КС розповів, що треба, щоб суд задумався про законність флоту РФ у Криму

П'ятниця, 23 квітня 2010, 10:45

У Конституційному Суді не виключають, що питання про конституційність перебування на території України іноземних військових формувань ще буде розглянуто.

За словами голови Конституційного Суду Андрія Стрижака, воно буде розглянуто, якщо подання щодо нього буде оформлено належним чином.

"Можливо, воно в майбутньому і буде розглянуто, але для цього потрібно правильно звертатися до Конституційного Суду - ні багато, ні мало", - заявив Стрижак у п'ятницю на спільному брифінгу з головою КС Російської Федерації Валерієм Зорькіним.

Стрижак нагадав, що в КС раніше надійшли два звернення з питання тлумачення положень Конституції, які стосуються можливості перебування на території України іноземних військових формувань - від третього президента України Віктора Ющенка й народних депутатів, повідомляє "Інтерфакс".

Голова КС України наголосив, що суд не став розглядати обидва подання у зв'язку з тим, що їхні автори не вказали, яка саме практична необхідність у такому тлумаченні.

"У законі про Конституційний суд є одна дуже важлива норма - для того, щоб воно (подання) було розглянуто КС, має бути правове обґрунтування необхідності тлумачення", - пояснив Стрижак.

"На жаль, президент (Ющенко), його команда і народні депутати, направивши подання, не вказали, чому в цьому випадку потрібно тлумачити саме ту норму, яка практична необхідність", - додав він.

"Тому говорити про те, що КС відмовився або це непідвідомчо - це ні, почитайте наші визначення. Це чисто правове рішення, де сказано: хочете тлумачити, будьте люб'язні, укажіть практичну необхідність", - зазначив Стрижак.

Він також наголосив, що подати подання про конституційність міжнародної угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України на 25 років у КС можуть лише президент країни і Кабінет міністрів.

"Щодо міжнародних угод можуть (звернутися до КС) два суб'єкти звернення - президент і Кабінет міністрів, але не депутати, ніхто", - заявив Стрижак.

При цьому голова КС відмовився коментувати домовленості між президентами України і Російської Федерації Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим про продовження терміну перебування ЧФ РФ на території України на 25 років.

"Тому давайте дочекаємося - нехай буде ратифікований (договір), якщо буде ратифікований, тоді ми його вивчимо", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування