Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна будуватиме відносини з Росією "на перспективу"

П'ятниця, 14 травня 2010, 09:46

Україна й Росія будуть "вибудовувати відносини на перспективу" у практичних сферах, але Договір про дружбу й співпрацю переглядатися не буде.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", відповідаючи на запитання про можливість перегляду цього договору.

"Про перегляд цього договору не йдеться. Йдеться про те, що нам потрібно вибудовувати відносини в практичних сферах на перспективу, щоб звести до мінімуму імовірність антидемпінгових розслідувань і створити сприятливі умови для виробничої кооперації", - сказав Грищенко.

Говорячи про документи, які готуються до підписання на зустрічі президентів України і Росії 17-18 травня, міністр сказав: "Ми будемо розширювати нашу практичну взаємодію в багатьох сферах".

"Було висловлено побажання співпрацювати в атомній енергетиці ширше, ніж зараз. Сторони зацікавлені в тому, щоб були не лише постачання ТВЕЛів. Ми говоримо і про можливість будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива, і багато про що інше", - сказав Грищенко.

"Звісно, розглядається можливість кооперації з подальшою інтеграцією в сфері авіабудування. Ведуться переговори про поглиблення співпраці в авіакосмічній сфері, не обмежуючись ГЛОНАСС, договір про який буде підписано у ході візиту. І це далеко не повний список", - додав голова МЗС України.

Він також зазначив, що "договір щодо демаркації сухопутної частини кордону (з Росією) готовий до підписання, про делімітацію морської частини держкордону ведуться інтенсивні переговори".

На запитання, чи очікується введення спільного прикордонно-митного контролю, Грищенко відповів: "Спільного - ні. Цього не дозволяють законодавства двох країн, але ми вживаємо найсерйозніші заходи для спрощення проходу кордону з двох сторін".

Грищенко також не сказав, хто обійме посаду посла України в Росії, яку до призначення міністром займав він. На запитання, чи прийнято рішення про те, що перший заступник голови МЗС Володимир Хандогій поїде послом до Росію, Грищенко відповів:

"Скажу так: той, хто поїде послом, напевно, уже повинен збирати валізи. І напевно ця людина про це вже знає. Його прізвище і дату від'їзду ми зможемо назвати тоді, коли завершаться всі необхідні процедури".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування